O asemenea agentie devine o ”optiune serioasa” pentru a gasi un compromis intre Comisia Europeana si Marea Britanie cu privire la cine ar trebui sa-i protejeze pe cetatenii europeni care vor ramane dupa finalizarea Brexit-ului, scrie News.ro.

Aceasta problema a devenit importanta in negocieri, pentru ca premierul May respinge pozitia propusa de negociatorii UE, potrivit carora Curtea Europeana de Justitie ar trebui sa arbitreze orice disputa viitoare cu privire la drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie.

Michel Barnier a spus in nenumarate randuri ca se asteapta ca CJUE sa apere drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie, precizand luna trecuta ca ”drepturile din acordul de retragere vor trebui sa fie impuse direct si va trebui mentinuta jurisdictia CJUE”.

Premierul May a respins vehement o asemenea propunere, explicand clar ca CJUE nu va avea nicio jurisdictie in Marea Britanie dupa Brexit.

Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta punctul cel mai fierbinte al negocierilor din Londra si Bruxelles. Potrivit unei liste cu propuneri facute de Ministerul de Interne de la Londra, toti cei trei milioane de cetateni UE care locuiesc in Marea Britanie vor trebui sa ceara o carte de identitate pentru „statut de stabilit” in Regatul Unit, dupa Brexit.

Prevederea li se aplica cetatenilor europeni ajunsi in Regatul Unit inainte de o data stabilita ulterior. Cei care ajung dupa aceasta data, vor avea dreptul sa ramana in tara timp de cinci ani, dupa care vor putea cere drept de rezidenta, dar vor fi supusi unui regim diferit al imigratiei, potrivit News.ro.

Documentul de 15 pagini, publicat luni, prevede un sistem online care sa proceseze cererile prin care solicitantii vor primi drept de sedere pe perioada nedeterminata. De aceleasi drept se vor bucura si multi cetateni non-europeni care locuiesc in Regatul Unit de peste cinci ani.

In plus, cetatenii UE care au cerut deja statut de rezident permanent, dupa referendumul de anul trecut vor trebui sa il ceara din nou. Numarul acestora ar depasi 150.000.

Pe de alta parte, cei care au fost obligati sa prezinte dovezi ale unei asigurari medicale ample nu vor mai trebui sa faca acest lucru.

Oferta facuta de Ministerul de Interne pentru cetatenii UE stipuleaza ca, dupa Brexit, acestia nu vor mai avea dreptul sa isi aduca sotul sau sotia sa locuiasca in Regatul Unit decat daca au un venit pe familie de cel putin 18.600 de lire sterline.

De cealalta parte, seful echipei de negociere a Comisiei Europene privind Brexit, Michel Barnier, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa ofere mai multe garantii privind drepturile cetatenilor UE dupa iesirea din blocul comunitar decat cele prezentate luni de Ministerul de Interne.

"Obiectivul UE privind drepturile cetatenilor: acelasi nivel de protectie ca si in legea UE. Mai multa ambitie, claritate si garantii necesare fata de pozitia Marii Britanii de astazi (luni – n.r.)”, a scris el pe Twitter.

Cand a anuntat oferta facuta de Londra, May a spus in Camera Comunelor ca cetatenii UE care obtin cartea de identitate vor avea aceleasi drepturi ca cetatenii britanici in ceea ce priveste aducerea membrilor familiei in tara. Ea nu a mentionat un venit minim pentru acest lucru.

In plus, cetatenii UE aflati in Marea Britanie ar putea sa isi piarda dreptul de a vota in urmatoarele alegeri locale din Regatul Unit, dar si protectia Curtii Europene de Justitie, care nu va mai avea jurisdictie asupra drepturilor cetatenilor din Marea Britanie. Statutul le va oferi, insa, dreptul de a locui in Marea Britanie, de a desfasura orice activitate legala, de a accesa fonduri publice si de a cere cetatenie britanica.

Cei care nu vor cere acest document in decursul celor doi ani nu vor mai avea dreptul sa ramana in tara.