Tarile din zona euro si FMI au imprumutat Greciei 240 de miliarde de euro incepand din 2010, pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in colaps financiar.

Guvernul de la Atena nu s-a mai putut imprumuta de pe piata financiara incepand din 2010, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a impins dobanzile la niveluri nesustenabile.

Grecia nu intentioneaza sa ceara noi imprumuturi de la zona euro si spera sa revina pe pietele finanicare internationale in acest an, in timp ce statele din zona euro, mai precaute, avertizeaza ca succesul acestui plan depinde de implementarea reformelor din programul convenit cu FMI si zona euro.

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Stournaras, a declarat ca Grecia va efectua, pana in luna iunie, o emisiune de obligatiuni cu maturitate intre trei si cinci ani.

Statul elen va iesi pe piete cu primul plasament de obligatiuni cu maturitatea pe termen lung din ultimii patru ani, dupa cele doua acorduri de bailout cu UE si FMI si o restructurare record a datoriei de stat, vizand sa atraga intre 4 si 5 miliarde euro in 2014.