"Nu mai este nevoie de masuri de auseritate. Sunt periculoase. Ar trebui sa asteptam ca mecanismele automate de stabilizare sa-si faca efectul. Suntem dispusi sa adoptam reforme structurale cu un impact fiscal, dar nu masuri de austeritate. Grecia a reusit progrese imense pana acum, iar populatia a facut sacrificii uriase, asa ca trebuie sa fin foarte atenti ce fel de masuri vom implementa pentru a inchide deficitul fiscal", a afirmat oficialul grec.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat joi ca Grecia trebuie sa ia masuri urgente pentru a-si indeplini angajamentele fata de institutiile fianncaire internationale si a primi urmatoarea transa, de 1 miliard de euro, din programul de finantare externa, noteaza si Mediafax.

FMI, CE si BCE estimeaza ca Grecia are nevoie de 2 miliarde euro pentru a atinge tinta fiscala pentru anul viitor, respectiv un excedent primar al bugetului (inainte de dobanzile aferente datoriei publice) de 1,5% din PIB. Guvernul elen considera ca deficitul de finantare este de numai 500 milioane euro.

"Din punct de vedere academic, nu este un exercitiu precis, asa ca negociem. Avem un proiect de buget cu anumite tinte. Ceea ce incercam sa facem este sa luam masurile de natura structurala necesare pentru a conferi viabilitate si credibilitate acestor tinte. Ieri, am prezentat creditorilor masuri care reprezinta 0,7% din PIB, pe care le consideram suficiente pentru a inchide deficitul de finantare si pentru a asigura credibilitatea bugteului", a contiuat Stournaras.

El le-a transmis si investitorilor internationali un mesaj, afirmand ca economia Greciei este intr-o pozitie de unde nu pot urma decat evolutii pozitive.