Pentru a raspunde acestei provocari, Croatia a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a achizitiona echipamente performante cu scopul de a supraveghe frontierele acestei tari care se afla pe "drumul Balcanilor" al traficului de droguri, arme si fiinte umane catre Europa occidentala.

Politia de frontiera a fost echipata, printre altele, cu binocluri si camere de vedere nocturna si termica precum si cu detectoare de stupefiante si explozibili, a precizat ministerul de Interne.

In sudul Croatiei, punctul de trecere Karasovici la frontiera cu Muntenegru va fi incepand de la 1 iulie una dintre portile de intrare in UE.

"Drogurile si imigrantii ilegali sunt principalele noastre preocupari", declara Stane Urlovic, politista de garda la Karasovici.

De cele mai multe ori, migrantii ilegali incearca sa intre prin padurile de pin care se afla la cateva sute de metri de punctul de frontiera, a explicat aceasta aratand cu degetul muntii vecini.

"Uneori arestam clandestini la doar cateva ore dupa ce i-am trimis inapoi in Muntenegru", asigura Urlovic.

Una dintre principalele provocari va fi reprezentata de mia de kilometri de frontiera terestra cu Bosnia, mai ales din cauza configuratiei terenului unde se succed regiuni slab populate, rauri si munti greu accesibili, propice contrabandei.

Croatia imparte de asemenea aproximativ 900 de kilometri de frontiera maritima la marea Adriatica, flancata la nord de Italia si la sud de Muntenegru.

"Va fi o sarcina foarte exigenta, pe care va trebui sa o indeplinim daca vrem sa fim pregatiti pentru aderarea la spatiul Schengen", declara un responsabil al ministerului de Interne Gilio Toic Sintic.

Croatia, fosta republica iugoslava independenta din 1991, aspira sa se alature celor 26 de state membre al grupului Schengen (22 din cele 27 de membre UE plus Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein) pana in 2015.

"Oamenii, experienta, echipamentele si punctele de frontiera", rezuma Toic Sintic conditiile ce trebuie indeplinite.

Politia de frontiera croata numara in prezent 6.000 de oameni, insa are nevoie urgenta de a angaja alti 300 de noi ofiteri.

La Metkovic (sud), oras frontalier din care o parte se afla in Bosnia vecina, instalati intr-un post de control, politistii supravegheaza pe ecrane 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, sase puncte principale acoperite de camere.

Pe strazile orasului patruleaza unitati mixte, croato-bosniace, ale politiei. "Terenul este propice traficului de imigranti care se pot ascunde sau 'disparea' in oras", declara Mato Barisic, comandant regional al politiei de frontiera.

Anul trecut, in jur de 6.500 de clandestini afgani, albanezi, algerieni, kosovari, somalezi, sirieni si turci au fost arestati in Croatia.

Conform agentiei Frontex, inzestrata cu gestionarea frontierelor externe ale Uniunii europene, in regiunea Balcanilor, 35.000 de persoane au incercat sa intre ilegal in UE in 2012, adica cu 33 la suta mai multi ca in 2011.

In ceea ce priveste stupefiantele, Croatia a confiscat 600 de kilograme de droguri la frontierele sale, insa se confrunta cu o crestere a traficului din UE a masinilor furate.

Conform lui Urlovic, echipamentele sofisticate sunt foarte utile insa, de multe ori, factorul uman este crucial pentru "a mirosi" traficantii. "O ureche vigilenta si un «nas» experimentat sunt elementele cele mai importante ale oricarui control", asigura acesta.