"Sunt convins ca cel mai tarziu in 27 august gazele din Romania vor trece Prutul si sunt convins ca la alte tarife, mult mai bune. Astfel, in practica vom vedea ce inseamna diversitate, siguranta energetica", a spus Leanca, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta si omologul sau moldovean, Iurie Leanca, s-au intalnit in localitatea Floreni din Republica Moldova si au venit in satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetatenii moldoveni.

Cei doi oficiali au ajuns la Sculeni pentru a discuta cu locuitorii, discursurile fiind sustinute pe un stadion rural cu trei gradene, pline cu scolari si localnici.

Ponta si Leanca vor merge si la punctul de trecere al frontierei Sculeni, spre Romania, impreuna cu cativa cetateni ai Republicii Moldova care vor traversa frontiera peste Prut, fara vize, in baza pasaportului biometric. Ei vor inspecta si stadiul lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni.

Incepand cu 28 aprilie 2014, cetatenii Republicii Moldova care detin pasapoarte biometrice pot calatori fara vize in Uniunea Europeana. De eliminarea vizelor beneficiaza doar cetatenii moldoveni care detin un pasaport biometric.
Ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile.

Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.