Cetăţenii vor putea discuta proiectul noii Constituţii în 135.000 de forumuri, inclusiv la locurile de muncă şi în cartiere, până pe 15 noiembrie.

Concluziile le vor fi prezentate celor 33 de deputaţi responsabili cu redactarea versiunii finale, ce va fi supusă unui referendum în februarie 2019.

Noua lege fundamentală, care a primit deja aprobarea iniţială din partea parlamentului, urmează să o înlocuiască pe cea din 1976.

Deşi proiectul pus în dezbatare nu vorbeşte despre o societate comunistă, el reafirmă caracterul socialist al sistemului politic din Cuba şi rolul conducător al Partidului Comunist.

El recunoaşte însă dreptul de proprietate privată, rolul pe care îl pot juca pieţele şi importanţa investiţiilor străine.

Noua Constituţie mai prevede introducerea funcţiei de prim-ministru şi limitarea mandatelor prezidenţiale de la un număr nelimitat la două. Ea deschide, de asemenea, calea pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Reforma constituţională l-a avut drept vârf de lance pe fostul preşedinte Raul Castro (2008-2018), care a permis unele măsuri prudente de deschidere către economia de piaţă, după ce i-a succedat fratelui său, liderul revoluţionar Fidel Castro, decedat între timp.

Exemplare ale proiectului constituţional au fost puse în vânzare la chioşcurile de presă la preţul de un peso (0,04 dolari americani).