Cotatia bitcoin a scazut duminica la 290,83 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din acest an si cu 18% sub nivelul la care se afla in dimineata zilei de sambata, potrivit platformei de informatii despre moneda virtuala CoinDesk, din Singapore.

Analistii mentioneza mai multi factori care ar provoca acest declin, precum previziunile conservatoare, temerile legate de cadrul juridic, vanzarile mari efectuate de unii detinatori importanti de bitcoin si modificarea raportului dintre cerere si oferta.

"Se zvoneste ca de ceva timp au loc progrese in privinta posibilitatii de a folosi bitcoin, dar procesul de obtinere a monedei nu este la fel de rapid", a declarat Hugh Madden, co-fondator al platformei de tranzactionare a bitcoin ANX din Hong Kong.

Recent, un numar de comercianti online importanti, intre care Dell, Overstock si Expedia, au inceput sa accepte plati in bitcoin.

Compania de plati online PayPal intentioneaza sa permita plati in bitcoin prin integrarea cu companiile Bitpay, Coinbase si GoCoin, trei mari companii de procesare a platilor in aceasta moneda.

"Este mult mai greu sa obtii bitcoin decat sa cheltuiesti moneda, existand zvonuri ca acest lucru provoca un dezachilibru intre cerere si oferta. Integrarea PayPal va imbunatati procesul", a spus Madden.

Bitcoin a fost anul trecut in centrul atentiei, dupa ce s-a apreciat puternic din ianuarie si pana la inceputul lui decembrie. Ulterior, cotatia bitcoin s-a redus la jumatate din cauza temerilor legate de cadrul juridic. In prezent, cotatia bitcoin este cu 73% sub nivelul maxim de 1.147 dolari pe unitate atins pe 4 decembrie 2013.

Madden considera ca variatiile mari ale bitcoin ar putea avea un efect pozitiv asupra monedei, intrucat o aduc in centrul atentiei.

Luna trecuta, investitorul Tim Draper a anticipat ca bitcoin s-ar putea aprecia la 10.000 de dolari pe unitate in urmatorii trei ani. Potrivit CoinDesk, bitcoin este tranzactionata luni, pe piata asiatica, la circa 306,43 dolari pe unitate.