Actiunile Bitcoin Investment Trust (BIT) sunt oferite doar pe SecondMarket, care a facut o investitie de 2 milioane de dolari, a anuntat joi operatorul platformei de tranzactionare din New York.

Fondul ofera posibilitatea "investitorilor sofisticati" sa cumpere actiuni la un pret stabilit, fara sa fie nevoie sa tranzactioneze Bitcoin pe o piata fragmentata si lipsita de lichiditate, cu entitati nereglementate, si sa detina moneda virtuala in conditii de siguranta, potrivit site-ului acestuia.

De la crearea Bitcoin in 2009, valoarea de piata a acesteia a crescut la 1,5 miliarde de dolari, au avut loc 24 de milioane de tranzactii si peste 10.000 de comercianti accepta moneda virtuala, se arata in comunicatul SecondMarket.

"Am infiintat fondul pentru a elimina problemele legate de detinerea directa a monedelor bitcoin, inclusiv legate de trimiterea acestora unor entitati nou infiintate si nereglementate, la nivel mondial", a declarat directorul general al SecondMarket, Barry Silbert.

Investitia minima in acest fond este de 25.000 de dolari. Investitorii care cumpara actiuni ale fondului pot obtine numerar prin licitatii pe SecondMarket, din 2014. Valoarea activelor nete ale fondului va fi calculata zilnic si va fi disponibila public.

Bitcoin a fost creata de o persoana sau un grup cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto si poate fi folosita la achizitia sau vanzarea de bunuri, de la electronice la narcotice.

Dificultatea de a urmari tranzactiile ilegale a atras atentia autoritatilor de reglementare, unele lansand investigatii.

Intre investitorii care sustin platforma SecondMarket se afla FirstMark Capital, Social+Capital Partnership, Li Ka-shing Foundation si Temasek Holdings.