Ian McIntosh, profesor de antropologie la Universitatea din Indiana, spune ca planuieste sa viziteze locul unde au fost descoperite cinci monede africane, in nordul Australiei. Monedele s-au dovedit a fi vechi de 1.000 de ani, iar o noua expeditie arheologica ar putea dovedi faptul ca descoperirea continentului a avut loc mai devreme decat se credea initial.   

"Mai multe teorii au fost inaintate si scopul principal este sa completam cat mai mult din puzzle. Este vorba si de un naufragiu? Sunt mai multe monede? Toate variantele raman in picioare, dar numai o expeditie ne-ar putea ajuta sa gasim raspunsurile la aceste intrebari", a declarat McIntosh.  

Monedele au fost gasite de catre Maurie Isenberg, un soldat australian, care se afla pe insulele nelocuite Wessel, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. In 1979, Isenberg a dus monedele la un muzeu, pentru identificare, si a primit confirmarea ca au o vechime de o mie de ani. Acesta a marcat pe harta cu un X locul unde a facut descoperirea.   

Povestea monedelor a fost uitata pentru un timp, pana cand McIntosh a decis sa reia investigatiile. Profesorul indica inclusiv un naufragiu ca posibila cauza a originii monedelor pe teritoriul australian. Insula se afla pe o ruta comerciala populara, care leaga estul Africii, Arabia si India.   

Patru dintre cele noua monede descoperite in total apartin Companiei olandeze a Indiilor de Est, in timp ce restul de cinci dateaza din jurul perioadei 900-1300 si provin de pe locul unor ruine de la sud de Zanzibar, in Tanzania. In afara de Africa si Australia, asemenea monede au mai fost vazute doar in Oman.