Mario Monti, un respectat fost comisarul UE care a devenit premier al Italiei in noiembrie 2011 pentru a pune in practica masuri de austeritate dificile, si-a exprimat frustrarea fata de cresterea costurilor de finantare, de la jumatatea lunii martie a acestui an, in pofida estimarilor ca deficitul bugetar din 2012 va fi cu mult sub media Uniunii Europene.

"Ne aflam in mod evident intr-o situatie dificila. Avem o tara care face eforturi uriase, concentrate, pentru consolidare si reforme structurale, costisitoare din punct de vedere politic si social, si isi vede pozitia amenintata de riscuri uriase de contagiune", a spus Monti.

Contagiunea exista din cauza unei slabiciuni generale de sistem si nu a slabiciunii Italiei, a afirmat Monti in timpul unei conferinte la Bruxelles.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a urcat miercuri peste pragul de 6%, la o vanzare de titluri afectata de amplificarea temerilor investitorilor legate de situatia sistemului bancar din Spania.

In cazul Spaniei, randamentul obligatiunilor pe 10 ani este aproape de 7%, nivel la care Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara sprijin financiar international.

Avand in vedere cresterea randamentelor, Monti a cerut BCE sa isi intensifice eforturile pentru asigurarea stabilitatii in zona euro, parand sa sugereze ca banca ar trebui sa cumpere obligatiuni italiene pentru a reduce costul imprumuturilor.

"Cred ca BCE ar trebui sa ia in considerare responsabilitatea sa pentru integritatea euro si asigurarea stabilitatii financiare", a spus Monti.

El a avertizat ca functionarea mecanismului de politica monetara ar putea fi pus sub semnul intrebarii, daca spread-urile dintre obligatiunile tarilor din zona euro devin deconectate, asa cum s-a intamplat recent, de realitatea politicilor economice ale acestora.

Banca Centrala Europeana, care nu poate finanta direct guvernele, a folosit argumente similare pentru a justifica achizitiile de obligatiuni italiene si spaniole, efectuate anul trecut.

Surse europene au declarat ca si premierul spaniol Mariano Rajoy a exercitat presiuni la Bruxelles si Berlin, pentru ca BCE sa cumpere obligatiuni spaniole.

Monti a avertizat totodata in legatura cu provocarea opozitiei populare, daca investitorii vor cere tarilor sa aplice masuri de austeritate mai ample decat cele asumate deja de guverne.