Bancile Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano si Credito Valtellinese sunt vulnerabile din cauza deficitului de capital sau calitatii slabe a activelor, arata un raport Moody's, citat de Reuters. 

Cele cinci institutii de credit vor avea dificultati sa atinga pragul de 8% pentru rata de adecvare a capitalului anuntat de BCE saptamana trecuta ca unul dintre criteriile care vor fi folosite in evaluarea bancilor pe parcursul anului urmator.

"Va fi o provocare pentru aceste banci sa-si acopere deficitele de capital din surse private, situatie care ridica posibilitatea unei interventii a statului si in cele din urma pe un ajutor financiar", afirma analistii Moody's. 

O astfel de situatie ar putea avea efect negativ pentru investitorii care detin obligatiuni fara prioritate la plata emise de aceste banci, intrucat ar putea fi nevoiti sa suporte o parte din pierderile rezultate din procesul de recapitalizare. 

Bancile care cer ajutor de stat pentru a-si consolida capitalul trebuie sa impuna pierderi investitorilor care detin obligatiuni fara prioritate, conform unor reglementari convenite de Uniunea Europeana in acest an. 

Monte dei Paschi, a treia mare banca din Italia, a primit un ajutor de stat de 4,1 miliarde de euro in prima parte a acestui an. 

BCE a confirmat ca pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.  Testele vor fi derulate in trei runde, incepand din noiembrie, si s-ar putea incheia in luna octombrie a anului viitor, dupa care BCE va deveni institutia centrala de supraveghere a bancilor din zona euro si a statelor UE non-euro care doresc sa adere voluntar la noul sistem.  Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro.