Aceasta tendinta de scadere a ccompetitivitatii risca sa deterioreze in continuare situatia finantelor publice si perspectivele de crestere economica pe termen lung, avertizeaza Moody’s intr-un comunicat.

In 2013, raportul dintre datorii si PIB a crescut la 93,6%, de la 90,2% in 2012, iar Moody’s estimeaza ca acest raport va urca la 95% pana la sfarsitul acestui an.

De cand Franta a pierdut pentru prima oara ratingul maxim AAA, din partea Standard&Poor’s, in ianuarie 2012, randamentul obligatiunilor guvernamentale pe termen de zece ani a scazut de la 3,04%, la 2,38%, semn ca investitorii au inceput sa ia mai mult in considerare propriile analize, decat pe cele ale agentiilor de rating.

"Guvernul a introdus o serie de masuri, dar vedem ca initiativele sunt complicate de rigiditatea persisitenta a pietei muncii si a celor de bunuri si servicii", a declarat Dietmar Hornung, director general al Moody’s in Frankfurt.

In urma anuntului Moody’s, ministrul francez de Finante Pierre Moscovici a declarat ca Franta este dedicata politicilor de recuperare a cresterii economice si a competitivitatii.

Comisia Europeana estimeaza ca economia franceza a avansat cu 0,2% in 2013, iar in acest an va inregistra o crestere de 0,9%.