"Acordul de marti cu ministrii de Finante din zona euro si FMI, pentru deblocarea unor transe de imprumut de 44 de miliarde de euro, va oferi o perioada de usurare pentru economia Greciei, dar credem ca povara datoriei ramane nesustenabila", potrivit unui raport al Moody’s, citat de Capital.gr, transmite Mediafax.

Probabilitatea unui default al datoriei publice detinuta de mediul privat este ridicata si, avand in vedere ca 70% din datorie este detinuta de creditori institutionali, numai o reducere a principalului poate conduce la o anumita sustenabilitate a obligatiilor financiare considera agentia de rating. 

Acordul convenit marti are rolul sa reduca datoria publica printr-un mix de scaderi ale dobanzilor, a profitului obtinut de Banca Centrala Europeana de pe urma detinerilor de obligatiuni elene si, posibil, prin rascumpararea de catre Grecia a unor obligatiuni, la preturi mult mai mici. 

Moody’s a avertizat insa ca exista riscuri majore de aplicare a acestui program, in special avand in vedere fragilitata economica si sociala extrema a Greciei, fiind nerealist de anticipat ca obiectivele Greciei vor fi indeplinite fara derapaje.