In jurul orei 4:50 GMT, lira turceasca a atins nivelul de 2,9950 lire pentru un dolar, fata de 2,9550 lire pentru un dolar vineri inainte de anuntul Moody's.

Agentia de evaluare a coborat, cu o treapta, ratingul de tara al Turciei pana la "Ba1" de la "Baa3", apreciind ca situatia financiara a Turciei s-a deteriorat ca urmare a cresterii tensiunilor politice dupa tentativa de puci din 15 iulie.

"Riscul unei inversari bruste si violente a fluxurilor de capital strain, o scadere mai rapida a rezervelor si, in cel mai prost scenariu, o criza a balantei de plati a crescut", a apreciat Moody's. In plus, "aceasta lenta deteriorare a profilului de credit al Turciei va continua in urmatorii doi-trei ani iar balanta riscurilor este mai bine reprezentata de un rating din categoria Ba1", adauga agentia de evaluare.

In urma deciziei Moody's Investors Service, o singura mare agentie de rating (Fitch Ratings) mai acorda Turciei un calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investitii).