Ministerul rus al Afacerilor Externe intocmeste o lista cu incalcari "masive" ale drepturilor omului comise in Ucraina de "forte ultranationaliste, extremiste si neonaziste" intr-o "Carte alba" data publicitatii luni. El cere o reactie internationala "fara subiectivitate".

"Consecintele pentru pacea, stabilitatea si dezvoltarea democratica a Europei risca sa fie atat de distrugatoare, incat trebuie sa se puna capat" incalcarilor, continua ministerul.

Lista "permite sa se afirme ca aceste incalcari au avut un caracter masiv", afirma ministerul in introducerea acestui raport de 80 de pagini.

"Principala misiune a Cartii albe este sa atraga atentia asupra acestor fapte comunitatii internationale si a principalelor structuri internationale, precum si a organizatiilor neguvernamentale care pana in prezent nu au acordat atentia cuvenita si fara partinire acestei problematici", arata textul.

Kremlinul a afirmat intr-un comunicat ca acest raport a fost prezentat presedintelui Vladimir Putin.

Rusia avertizeaza asupra riscurilor unor "catastrofe umanitare" in orase din estul Ucrainei

Rusia avertizeaza asupra riscului unor "catastrofe umanitare" in orasele incercuite de armata ucraineana, in contextul operatiunilor militare impotriva insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

"O catastrofa umanitara se contureaza in orasele blocate - lipsesc medicamentele si produsele alimentare de baza", avertizeaza Ministerul rus de Externe.

Confruntari militare intense au loc in orasul ucrainean Slaviansk, intre serviciile de securitate ucrainene si militii insurgente proruse.