Putin a decretat interzicerea importurilor de carne, peste, legume, branzeturi si alte produse lactate din Statele Unite, Uniunea Europeana, Norvegia, Canada si Australia, de joi, 7 august, si a cerut ca acestea sa fie inlocuite cu produse autohtone.

Masura este valabila in cazul tarilor care au aplicat sanctiuni Rusiei, in urma anexarii Crimeei, transmite Bloomberg. 

"Este o situatie extrem de dificila pentru piata restaurantelor, 50% dintre ingrediente fiind importate. Interdictia va majora preturile pana la gasirea unor furnizori alternativi", a declarat Elena Mazur, purtator de cuvant al Rosinter Restaurants Holding. 

Rusia a importat anul trecut alimente si produse agricole in valoare de 43 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale, iar cele interzise au reprezentat circa 25 de miliarde de dolari din acest total, conform Capital Economics. 

Unele produse greu de inlocuit, precum sunca spaniola, branza italiana Grana Padano si rosiile uscate la soare, vor disparea din meniuri sau se vor gasi cu greutate, potrivit Rosinter, singurul operator rus listat la bursa, care reuneste 370 de restaurante. 

Preturile mai mari ar putea determina scaderea numarului de clienti, iar restaurantele vor avea nevoie de creativitate maxima pentru a se adapta, a spus Mazur. 

Clientii vor manca mai multe produse alimentare autohtone, cum ar fi blini, o clatita traditionala. 

"Vom fi nevoiti sa cumparam carne de calitate mai proasta, la preturi mai mari. Pretul carnii a crescut cu 50% in acest an. Rusia nu produce carne de porc de calitate in cantitate suficienta. Belarus ne aprovizioneaza deja, dar este o tara mica si nu are destui carnati pentru intreaga Rusie", a spus Zalina Abdusalamova, director general la Kings Meat in Moscova. 

Francizorul rus al lantului de pizzerii Papa John, care reuneste 74 de unitati, ar putea bloca planurile de extindere, din cauza costurilor mai mari generate de interzicerea importurilor, a declarat directorul general al companiei, Chris Wynne.  Compania are alte optiuni, cum ar fi trecerea la branza mozzarella din Argentina, care este cu 15% mai scumpa.  Operatorul de restaurante va cauta si furnizori locali pentru inlocuirea carnatilor din UE.

Multi procersatori de carne din Rusia depind de importurile din Uniunea Europeana, intrucat industria autohtona a carnii nu este foarte dezvoltata, a aratat Wynne. 

"Obiectivul lui Putin cu aceste masuri este sa puna presiune pe dolar si sa incerce stimularea producatorilor locali, dar va afecta oamenii de rand si nu exista garantii ca planul va functiona", a spus el. 

In era sovietica, pietele negre au proliferat in perioadele in care exista lipsa de alimente, iar cei cu bani au reusit intotdeauna sa isi procure alimente si bautura. 

Oamenii de rand, intre timp, ignora sau sustin interzicea importurilor de alimente. 

Proprietarii de restaurante de lux si restaurante de tip steakhouse sunt de alta parere, considerand ca vor fi cei mai afectati de masura, alaturi de restaurantele cu specific italian si spaniol. 

Investitorii nu au primit bine masurile luate de Putin, indicele Micex fiind in declin cu 0,1% la bursa din Moscova, iar scaderea de la inceputul anului de 11%.

Rubla a scazut cu 0,6%, la 36,4950 unitati pentru un dolar, cel mai redus nivel din luna martie, cand Rusia a anexat Crimeea. 

Interzicerea importurilor de alimente din SUA ar putea provoca aprecierea inflatiei cu 0,5 puncte procentuale in acest an si cu 1 punct procentual in 2015, considera Natalia Orlova, economist sef la Alfa Bank. Pentru acest an este anticipata o inflatie de 7% si de 8% in 2015, a spus ea. 

Riscul cresterii preturilor este improbabil sa afecteze popularitatea lui Putin, care a atins in aceasta luna 87%, in timp ce atitudinea negativa a rusilor fata de Statele Unite a urcat in iulie la 74%, fata de 44% in ianuarie, potrivit datelor Levada-Center.