Libienii au iesit pe strazi, satui dupa 40 de ani in care colonelul Kadhafi a condus tara cu mana de fier. Cel mai longeviv conducator din Africa, dar si din lumea araba, Muammar Kadhafi a preluat puterea dupa ce l-a inlaturat, in 1969, prin lovitura de stat, pe regele Idris I, pe cand avea doar 27 de ani.

Cunoscut pentru excentricitatile sale, dar si pentru abilitatea diplomatica, Kadhafi este cel care a scos Libia din izolarea internationala, la inceputul anilor 2000. Sub presiunea sanctiunilor internationale, a renuntat la armele de distrugere in masa si a incetat sa mai sustina organizatiile teroriste.

 Muammar Kadhafi este direct responsabil pentru atentatul de la bordul unui avion PAN AM, deasupra orasului scotian Lockerbie, in 1988 dar si in cazul unui atac in care si-au pierdut viata doi militari americani, la Berlin, in 1986.

Presedintele Ronald Reagan l-a catalogat atunci pe Kadhafi drept un "caine nebun". Statele Unite au replicat, cu bombardamente aeriene la Tripoli si Benghazi, in care si-a pierdut viata si una dintre fiicele adoptive ale colonelului.

Cand si-a dat seama ca idealul sau de a unifica lumea araba este imposibil de atins, Kadhafi si-a orientat atentia asupra Africii si a propus o versiune a Statelor Unite, pentru continentul african. Este si motivul pentru care purta adesea insigne cu imagini ale liderilor africani si chiar. .. harta Africii. La capitolul ciudatenii, comentatorii noteaza obsesia sa referitoare la Elvetia in sensul ca isi dorea sa dispara ca tara.

Pe plan intern, colonelul se dorea conducatorul spiritual al natiunii si un garant a ceea ce el numea "o vresiune a democratie directa".
  
In practica insa, Kadhafi si familia sa detineau controlul absolut. Orice miscare dizidenta era inabusita fara mila, iar o lege speciala interzicea existenta miscarilor bazate pe o ideologie contrara celei oficiale.

Kadhafi se teme sa zboare deasupra oceanului, nu se cazeaza niciodata la etajele superioare ale hotelurilor si nu isi priveste in ochi interlocutorii. Este pazit numai de femei, isi ia mereu in bagaje cortul de beduin si e mereu insotit de o asistenta blonda, ucraineana.

Jurnalistul Jonathan Mann, care l-a intervievat in 2005, in cortul sau dinTripoli, descrie experienta drept una dintre cele mai ciudate.

Cand il cunosti, pare letargic, ochii sai, ascunsi de ochelari de soare, par pierduti, iar raspunpsurile sale, chiar si dupa ce sunt interpretare de un translator, par haotice", spune acesta.

Multi analisti internationali l-au comparat pe Muammar Kadhafi cu Nicolae Ceausescu. In fapt, relatia dintre cei doi a inceput in 1974, la prima vizita a lui Ceausescu in Libia, si a fost una excelenta.

Relatiile economice dintre cele doua state s-au dezvoltat rapid, la fel si relatia personala dintre cei doi. In 1981 cand Kadhafi a vizitat Romania s-a relaxat impreuna cu omologul sau la o vanatoare de fazani.