Vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de banca la Pangaia catre firma de investitii imobiliare Invel Real Estate Partners a fost aprobata de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, au spus sursele. Tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul anului.

Fondurile obtinute din vanzarea diviziei de imobiliare vor ajuta banca sa-si consolideze situatia financiara. Marile banci elene, inclusiv NBG, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen.

Statul elen detine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, usor sub 90% din actiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank si Alpha Bank, in timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Potrivit presei elene, autoritatile pentru concurenta din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank sa-si restructureze operatiunile din afara Greciei in urma recapitalizarii, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Cotidianul elen Kathimerini a scris ca grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini. Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania

NBG detine pe piata locala Banca Romaneasca, NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si Garanta Asigurari.