"Vom acorda Ucrainei un ajutor in valoare de aproximativ 15 milioane de euro", a declarat Rasmussen, la Summitul NATO din Tara Galilor. "Aceasta suma va fi distribuita prin patru fonduri", a adaugat la randul sau presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

Ajutorul NATO va contribui esential la "reformarea si modernizarea armatei ucrainene", inclusiv in domeniul apararii cibernetice, a subliniat presedintele ucrainean.

De asemenea, potrivit lui Porosenko, cateva state din cadrul NATO sunt de acord ca furnizeze Ucrainei arme letale, inclusiv arme de mare precizie, relateaza agentia ucraineana Ukrinform.

"In urma unor consultari bilaterale, practic fiecare tara a anuntat ca va oferi ajutor Ucrainei. In primul rand, este vorba de o colaborare in domeniul militar. Unele state vor oferi atat arme neletale, cat si letale de mare precizie", a declarat el.

El le-a multumit statelor NATO pentru o "sustinere puternica, inclusiv in domeniul financiar". "Niciodata nu am simtit o sustinere atat de puternica, atat de imensa", a apreciat Porosenko dupa intalnirea cu cei 28 de sefi de stat din cadrul NATO.

Porosenko s-a declarat joi "prudent optimist" in legatura cu ajungerea la un armistitiu in estul Ucrainei, in cursul unei reuniuni intre beligeranti prevazute vineri la Minsk.

La randul sau, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Rusia ca "nu a facut nici macar un singur gest pentru ca pacea sa fie posibila in Ucraina".