Raportul serviciului de cercetare al Congresului califica vanzarea a patru nave de razboi Mistral, incheiata in iunie 2011, drept "prima vanzare de capacitati militare semnificative catre Rusia de catre un membru NATO", relateaza Mediafax.

Acest contract a "evidentiat tensiunile din cadrul Aliantei privind relatiile care trebuie adoptate cu Rusia" si a generat in special ingrijorarea membrilor baltici ai NATO, care se tem ca Moscova va trimite aceste nave in Marea Baltica, potrivit raportului.

Administratia presedintelui Barack Obama s-a opus acestei vanzari, dar nu a insistat s-o impiedice, preferand sa privilegieze ameliorarea relatiilor sale cu Rusia, conform analistilor citati in raport.

Imediat dupa anuntul acordului intre Franta si Rusia, influenta presedinta republicana a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, Ileana Ros-Lehtinen, a denuntat o amenintare pentru stabilitatea regionala si a apreciat ca este "profund deranjant" ca un membru NATO sa vanda nave de razboi Moscovei.

Raportul, comandat de senatorul american Richard Lugar, evoca de asemenea vanzarea catre Rusia a unor simulatoare de lupta furnizate de compania germana Rheinmetall, precum si a 60 de vehicule blindate italiene comandate la constructorul Iveco.