"În ultimele zile, un scenariu fără acord a devenit mai plauzibil, dar încă mai putem spera să îl evităm", a declarat reprezentantul UE la tratativele pentru Brexit.

El a adăugat că Bruxellesul este dispus să accepte rămânerea britanicilor într-o uniune vamală sau într-o relaţie similară celei pe care Uniunea Europeană o are cu Norvegia, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Barnier, după ce parlamentul de la Londra a respins toate alternativele la acordul negociat de premierul Theresa May, Regatul Unit are trei opţiuni înainte de 12 aprilie, data ieşirii din UE: să accepte acordul, să se retragă fără niciun acord, sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexitului. Cea de-a treia opţiune ar presupune organizarea de alegeri europarlamentare în Regatul Unit, în mai, a precizat negociatorul şef al UE.

Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opţiuni alternative la acordul privind Brexitul negociat de premierul Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative.

După ce au respins de trei ori acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul, iar săptămâna trecută, în prima rundă de voturi orientative, au acordat un vot negativ celor opt propuneri parlamentare alternative menite să scoată din impas procesul de retragere din UE în care se află Regatul Unit, aleşii britanici au respins luni cele patru noi variante ale iniţiativelor parlamentare care propuneau o retragere din UE cu consecinţe mai puţin dure.

Conform Reuters, opţiunea care a fost cea mai aproape de a întruni majoritatea a fost moţiunea C, care solicita guvernului negocierea unei uniune vamale permanente cu UE, căreia i-au lipsind trei voturi pentru a trece (276 voturi împotrivă şi 273 pentru).

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat că "un Brexit dur" a devenit "aproape inevitabil".