"Summitul este suspendat pana vineri dupa-amiaza. Este necesar sa acordam timp delegatiilor sa examineze noua propunere a presedintelui Van Rompuy" dupa intâlnirile acestuia in cursul zilei de joi cu fiecare dintre sefii de stat si de guvern, au explicat acesti diplomati.

Van Rompuy isi mentine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adica 1.01 la suta din PIB-ul european, conform surselor.

Insa va acorda 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sarace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune in favoarea statelor cele mai sarace si Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reusise sa reduca 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori si interventiilor pe piete. Aceste reduceri au fost denuntate de catre francezi ca fiind inacceptabile.

Herman Van Rompuy nu s-a atins in schimb de fondurile destinate cheltuielilor de functionare a institutiilor, mai ales cele pentru salariile functionarilor si alti angajati.

Basescu: Cred ca pana la urma vom gasi o solutie

Presedintele Traian Basescu le-a declarat jurnalistilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, ca "e mai bine afara", precizand ca este de parere ca pana la urma se va gasi o solutie.

"E mai bine afara", le-a spus, razand, Basescu jurnalistilor, presedintele aratand ca este intr-o stare de buna dispozitie.

Intrebat care sunt sansele sa se ajunga la finalul acestei saptamani la un consens in randul liderilor din tarile UE privind alocarile bugetului pentru perioada 2014-2020, Basescu a spus ca el crede ca pana la urma se va ajunge la o solutie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neti vor sa isi diminueze contributiile, beneficiarii neti si-ar dori sa mentina un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar pana la urma trebuie sa ajungem la un acord. Cred ca pana la urma vom gasi o solutie", a spus seful statului.

Angela Merkel este sceptica in privinta unui acord asupra bugetului european

Cancelarul german Angela Merkel a declarat in cursul noptii de joi spre vineri ca nu crede ca liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020, relateaza AFP.

"Cred ca vom avansa putin, insa ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a declarat Merkel parasind summitul care a fost suspendat pâna vineri dupa-amiaza pentru a permite liderilor europeni sa examineze noua propunere facuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Am spus deja anterior ca s-ar putea sa avem nevoie de o noua etapa", a adaugat aceasta.

Alti lideri au parasit summitul fara a face declaratii, in special premierul britanic David Cameron.

François Hollande apreciaza ca "cel mai probabil" nu se va incheia un acord

Presedintele francez François Hollande a declarat in noaptea de joi spre vineri ca "cel mai probabil" nu se va ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020 la finalul summitului european, apreciind ca nu este "inca multumit" de noile propuneri, relateaza AFP.

Evocand ipoteza unui esec al negocierilor la finalul acestui summit, presedintele francez a declarat ca "este cel mai probabil, este ceea ce gandeste toata lumea", la finalul unei conferinte de presa convocata dupa suspendarea lucrarilor summitului care se vor relua vineri dupa-amiaza.

In ceea ce priveste cele trei puncte principale ridicate de Franta, Politica Agricola Comuna (PAC), fondurile de coeziune si reducerile acordate anumitor state, "am fost partial inteles", insa "nu sunt inca multumit", a declarat Hollande.

Seful statului francez a precizat ca noua versiune a proiectului de buget prezentata celor 27 de state de Van Rompuy este "in crestere cu 8 miliarde" in comparatie cu propunerile anterioare cu privire la PAC. "Voi continua sa pledez pentru ca PAC sa fie indreptat in cele mai bune directii", a spus acesta.

In ceea ce priveste fondurile de "coeziune" consacrate dezvoltarii regiunilor celor mai sarace ale UE, alocarile vor fi sporite cu 10 miliarde de euro. Presedintele francez se asteapta totusi la "o dezbatere foarte lunga deoarece multe state sunt vizate".

Francois Hollande a criticat reducerile acordate mai multor state europene "dintre cele mai bogate", incepand cu Marea Britanie, la contributiile lor la bugetul UE, apreciind ca nu le poate "accepta".

"In ceea ce priveste reducerile, pozitia lui Van Rompuy este ca toate tarile contribuie", a declarat el, subliniind ca va fi "ferm cu privire la participarea tuturor la aceasta contributie".