Angela Merkel, aflata in Santiago, capitala Chile, pentru o reuniune a liderilor europeni si din America Latina, a spus ca statele din zona euro trebuie sa se concentreze atat pe consolidarea fiscala, cat si pe cresterea economica.

Mariano Rajoy a afirmat vineri ca tarile care dispun de fonduri ar trebui sa le foloseasca pentru stimularea crestererii economice in uniunea monetara.

"Nu exista fie asa, fie altfel. Increderea poate creste daca ai finante solide, pe de o parte, si pe de alta o structura de reforma care sa permita cresterea economiei. Incercam sa avem o contributie", a afirmat cancelarul german sambata, dupa o intalnire cu presedintele chilian Sebastian Pinera.

Liderii europeni declara sfarsitul celei mai dificile a crizei datoriilor suverane din ultimii trei ani, dar se confrunta cu recesiunea si cresterea somajului. In Spania, somajul a depasit 26% in ultimul trimestru al anului trecut, astfel ca aproape 6 milioane de oameni nu au un loc de munca, in conditiile in care Rajoy a impus cele mai drastice economii bugetare din istoria democratica a tarii.

Merkel nu s-a lasat impresionata de apelurile ca tarile mai bogate, precum Germania, sa cheltuiasca mai mult. Ea a spus ca statele din zona euro trebuie sa se concentreze pe cresterea competitivitatii in raport cu restul lumii, iar Germania este prima care pune in practica aceasta agenda.