"Trebuie sa folosim oportunitatile oferite de imigratie. Jumatate din imigranti sunt bine calificati. Fara medicii si personalul medical din Europa de Sud-Est multe clinici din Renania de Nord-Westfalia nu ar mai putea functiona", a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Express, Guntram Schneider, ministrul Muncii in acest land, scrie Mediafax.

Intrebat de cealalta jumatate, care alcatuieste asa-numita "imigratie a saraciei", oficialul german a precizat ca acestia vor continua sa vina, atat timp cat salariul minim in Romania este de 1,05 euro pe ora.

"In Romania salariul minim (pe ora) este de 1,05 euro. Asa ca nu trebuie sa ne miram ca oamenii vor continua sa vina la noi. In 2013 au venit in Renania de Nord-Westfalia in jur de 18.000 de asa-numiti «imigranti ai saraciei» (...) Landul pune la dispozitia localitatilor cu imigranti 10,4 milioane de euro pentru integrarea acestora. Pe de alta parte, si tarile de origine precum Romania si Bulgaria trebuie sa-si integreze mai bine minoritatile. Au la dispozitie fonduri europene in acest sens. Noi propunem ca fondurile pe care tarile de origine (ale migratiei saraciei - n.r.) nu le absorb sa fie redirectionate la noi si in alte tari (care primesc astfel de imigranti - n.r.)", a precizat Guntram Schneider.

Acesta a explicat ca ar fi vorba de un miliard de euro anual, pe care autoritatile germane i-ar folosi pentru programe de integrare, educatie si pentru integrarea pe piata muncii.

Nu este prima data cand este avansata o astfel de posibilitate. Postul german Deutsche Welle in limba bulgara a anuntat, in august anul trecut, ca milioane de euro destinate saracilor din Bulgaria si Romania vor fi redirectionate catre Germania pentru ca aceste state sunt "incapabile sa le utilizeze" si din cauza afluxului de romani si bulgari in Germania.

Comisia Europeana a negat insa aceste informatii. "Nu este adevarat. Nu este niciun transfer de fonduri structurale care au fost alocate Bulgariei si Romaniei catre alte tari", a declarat Jonathan Todd, purtator de cuvant pentru Ocuparea fortei de munca si Afaceri sociale, László Andor, pentru EurActiv.

Todd a explicat ca alocarea acestor fonduri pentru tarile UE este stabilita o data la sapte ani, iar actualul ciclu bugetar se incheie in acest an, urmatorul intrand in vigoare pentru 2014-2020. Daca tarile membre UE nu cheltuiesc toate fondurile structurale care le-au fost alocate, banii raman la bugetul UE dar nu exista o realocare a lor catre alte tari, a explicat el.