China importa deja aproape 1,5 milioane de barili de petrol pe zi din Irak si a facut o oferta pentru drepturile comerciale detinute de grupul american Exxon Mobil la unul dintre cele mai mari zacaminte de petrol din Irak. 

"Chinezii sunt principalii beneficiari ai dezvoltarii industriei petroliere din Irak dupa disparitia lui Saddam. Au nevoie de energie si vor sa patrunda pe piata", a comentat pentru NYT Denise Natali, expert pe Orientul Mijlociu la Universitatea Nationala de Aparare din Washington. 

Inainte de interventia militara din 2003 a fortelor aliate, industria petroliera din Irak avea probleme, fiind in mare masura izolata de piata globala din cauza sanctiunilor impotriva regimului Saddam Hussein. Inlaturarea acestuia a deschis piata locala pentru investitorii straini. 

Companiile chineze de stat au remarcat oportunitatea si au investit peste 2 miliarde de dolari pe an in Irak, au transferat in statul arab sute de lucratori si s-au aratat dispuse sa joace dupa regulile impuse de noul guvern irakian si sa accepte profituri mai mici pentru a-si asigura accesul la contracte importante. 

"Am pierdut. Chinezii nu au avut nicio legatura cu razboiul, insa din punct de vedere economic castiga de pe urma lui, iar Flota a Cincea si fortele aeriene (ale SUA - n.r.) le asigura afacerile", spune Michael Makovsky, fost oficial la Departamentul Apararii, in timpul administratiei George W. Bush. 

Determinarea Chinei poate fi judecata dupa numeroase miscari

Recent, China a construit in Irak, in apropiere de frontiera cu Iranul, un aeroport propriu pentru a transporta muncitorii catre exploatarile petroliere din sudul tarii. Chinezii intentioneaza sa inaugureze zboruri directe de la Beijing si Shanghai catre Bagdad. 

In hotelurile din portul Basra, oamenii de afaceri chinezi veniti in Irak isi impresioneaza partenerii locali vorbind araba cu accent irakian. 

Mai important insa, "chinezii nu se plang", noteaza New York Times. Spre deosebire de executivii companiilor din Vest, precum Exxon Mobil, chinezii accepta fara probleme conditiile stricte impuse de guvernul irakian in contractele pentru exploatari petroliere, cu profituri minime.

China este mai interesata de accesul la resurse pentru asigurarea securitatii energetice si dezvoltarea economiei decat de profit.  Aceasta deoarece companiile chineze nu trebuie sa raspunda in fata actionarilor pentru profitul realizat si sa distribuie dividende, servind exclusiv interesele de politica externa ale Beijingului. 

"Nu avem nicio problema cu ei. Sunt foarte cooperanti. Este o diferenta mare, companiile chineze sunt de stat, in timp ce Exxon sau BP sau Shell sunt diferite", a declarat un oficial al Ministerului Petrolului din Irak, care se ocupa de relatiile cu companii straine. 

Cu toate acestea, experti americani in domeniul energiei considera ca prezenta semnificativa a Chinei in industria petroliera a Irakului nu reprezinta o problema pentru interesele Statelor Unite.  Cresterea productiei de petrol a Irakului, chiar daca este generata cu ajutorul muncitorilor chinezi, a contribuit la mentinerea sub control a pretului barilului in contextul sanctiunilor impuse de Vest asupra Iranului, un alt producator important. 

Totodata, boom-ul industriei de extractie de hidrocarburi din sisturi in SUA in ultimii ani a redus semnificativ dependenta de resursele din Orientul Mijlociu, astfel ca Statele Unite isi permit sa renunte la o parte din accesul la rezervele irakiene. 

Mai mult, prezenta semnificativa a Chinei in Irak ar putea contribui la stabilizarea statului in contextul conflictului de secta din Siria, care este resimtit si de alte state arabe.  Guvernul irakian are nevoie de investitii straine, iar petrolul este principala resursa politica si economica pentru viitorul tarii.

Executivul irakian isi finanteaza apararea si programele sociale din veniturile generate de industria petroliera. 

Irakul estimeaza ca industria petroliera locala are nevoie de investitii de 30 miliarde de dolari pe an pentru a se dezvolta la capacitate optima.