Primul tur al scrutinului prezidential din Franta este programat pentru 22 aprilie, iar al doilea pe 6 mai.

Nicolas Sarkozy este creditat cu 25% din intentiile de vot, asa ca va fi foarte dificil sa-l invinga pe candidatul stangii franceze.

Potrivit sondajelor, socialistul Francois Hollande ar obtine 57 - 60% din voturi in al doilea tur de scrutin.

Intrebat ce anume l-a determinat sa candideze, Sarkozy a declarat: "Situatia de astazi, cand a nu solicita din nou increderea francezilor ar insemna abandoanarea postului. Imaginati-va un capitan de nava, al carui vapor este in plina furtuna, dar el zice: Nu, sunt obosit, renunt, eu ma opresc aici."

"In pofida tuturor defectelor sale", plecarea lui Sarkozy "ar fi o pierdere pentru lume", apreciaza cotidianul londonez The Times.

"Marea Britanie a avut mai multe dispute cu presedintele Sarkozy, printre care se numara si obsesia sa cu introducerea unei taxe asupra tranzactilor financiare care ar putea provoca pagube serioase Londrei", aminteste jurnalul.

Totusi, "in numeroase domenii, el a fost un lider impresionant atat pentru Franta cat si pentru restul lumii", continua jurnalul, mentionand contributia sa mai ales la inlaturarea liderului libian Muammar Kadhafi, insa noteaza ca realizarile sale nu au fost adesea la nivelul promisiunilor.