Insa, potrivit publicatiei britanice, propunerea, care face parte dintr-o serie de alte masuri, a fost deja criticata de catre un influent parlamentar conservator, in opinia caruia Guvernul nu va putea opri un aflux de romani si bulgari, asteptat in ianuarie.

Propunerea si criticile parlamentarului reflecta tensiuni tot mai puternice in interiorul partidului aflat la putere cu privire la modul de gestionare a temerilor electoratului pe tema migrarii, promovate de anumite publicatii, comenteaza The Guardian.

Confruntarile intre conservatori pe tema UE urmeaza sa se intensifice in 2014, in contextul in care eurodeputati, parlamentari si consilieri locali cauta modalitati sa stopeze ascensiunea UKIP, o formatiune xenofoba si eurosceptica, tot mai populara prin pozitia dura fata de migrarea din state membre UE, care, potrivit unor analisti, ar urma sa castige teren in urma alegerilor europene si locale din mai.

Documentul, intocmit de Ministerul britanic de Interne si vazut de The Sunday Times, subliniaza ca imigratia nelimitata din UE a afectat planurile britanicilor necalificati de a gasi locuri de munca, a incurajat "turismul pentru beneficii sociale", a exercitat anumite presiuni asupra serviciilor publice si a provocat o "amplificare a tensiunilor sociale".

Ministerul propune o serie de masuri menite sa reduca imigratia, intre care introducerea unui prag de 75.000 de imigranti din interiorul Uniunii pe an si inasprirea criteriilor de angajare. Insa introducerea acestui prag necesita renegocierea relatiilor britanice cu Europa, promisa de premierul David Cameron in cazul in care va fi reales in 2015.

De asemenea, in contextul alegerilor europene din mai, un grup de parlamentari conservatori i-au scris premierului cerand un "veto britanic fata de toata legislatia UE actuala". Potrivit Mail on Sunday, parlamentarii sunt de parere ca propunerea lor "va permite Guvernului sa preia preia controlul asupra frontierelor, anularea restrictiilor UE asupra afacerilor, redobandirea controlului asupra politicii energetice si invalidarea aplicarii Chartei UE a drepturilor fundamentale".

Pe de alta parte, ministrul laburist din umbra pentru afaceri Chuka Umunna a subliniat, intr-o emisiune BBC One, asupra importantei stoparii ocuparii locurilor de munca de catre imigranti in defavoarea britanicilor, indemnand Guvernul sa aplice in mod corect prevederile referitoare la plata unui salariu minim si sa creasca de zece ori amenzile pentru angajatorii care nu il acorda. Insa, in opinia sa, migrarea a adus o serie de beneficii Marii Britanii.

BBC: Politia din Londra, in vizita in Romania pentru a-i descuraja pe romani sa emigreze

Politia metropolitana a efectuat o vizita intr-o zona rurala din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii saraci sa nu imigreze in Marea Britanie de la 1 ianuarie, dupa anularea restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii britanice, relateaza BBC news Online.

Potrivit BBC, Comisarul-sef Adrian Usher de la Barnet, in nordul Londrei, zona cu cei mai multi romani din Marea Britanie, multi dintre ei romi, vrea sa-i descurajeze pe romani sa plece in Marea Britanie daca nu au un loc de munca garantat, prezentandu-le riscurile de a fi exploatati, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a insotit politia in aceasta vizita in Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, ”The Romanians are Coming?” (Vin romanii?), urmeaza sa fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apata din Carpati, dupa ce s-a constatat, in urma evacuarii unor romani care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, in iunie, ca 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind in adaposturi improvizate proveneau din aceasta localitate.

Daca veniti in Marea Britanie fara un loc de munca, atunci va veti confrunta cu riscul de a fi exploatati sau de a fi victimele unor infractori”, le-a spus el satenilor.Situatia romanilor care imigreaza a Londra este la fel de importanta ca cea a londonezilor, a adaugat comisarul. ”Nu sunt aici sa comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toti locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra in cautarea unui loc de munca”, a subliniat el.