"Aceasta este o reacţie politică împotriva statului ce înjunghie Kosovo pe la spate", a declarat prim-ministrul albanez Edi Rama, sosit la Pec (vestul Kosovo) să semneze cu micul său vecin un acord de uniune vamală ce va intra în vigoare la mijlocul anului 2019.

La Belgrad, ministrul sârb al afacerilor externe Ivica Dacic a estimat că "acum nu mai are niciun sens să se ţină reuniuni de cooperare regională după ceea ce a declarat Rama şi după întâlnirea sa" cu omologul kosovar Ramush Haradinaj.

Relaţiile dintre Serbia şi Kosovo evoluează foarte rău şi dialogul lor este blocat de luni de zile.

Săptămâna trecută, în ziua următoare unui eşec de a se integra în Interpol pentru care a acuzat Belgradul, Pristina a impus taxe vamale de 100%. Condamnată de Uniunea Europeană, această măsură va rămâne în vigoare atât timp cât Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, a avertizat Ramush Haradinaj.

Belgradul înscrie în Constituţia sa tutela asupra fostei sale provincii populate majoritar de albanezi, care şi-a declarat independenţa în 2008. Cu toate acestea, veto-urile chinez şi rus îi blochează acesteia calea de a adera la ONU.

La întâlnirea lor, Ramush Haradinaj şi Edi Rama au anunţat de asemenea că nu vor mai exista taxe de "roaming" pentru telefoanele mobile folosite de cetăţenii lor.

Oficialii sârbi acuză în mod repetat Tirana şi Pristina că au intenţia să formeze o "Albanie Mare", ceea ce acestea neagă.

Ultimul conflict ce a condus la dezintegrarea Iugoslaviei, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti albanezi din Kosovo, a făcut peste 13.000 de morţi (1998-99). El s-a încheiat când o campanie de bombardamente occidentale a forţat Serbia lui Slobodan Milosevic să-şi retragă trupele, aminteşte AFP.

Mii de sârbi din nordul Kosovo s-au reunit marţi în Kosovska Mitrovica pentru a protesta paşnic faţă de decizia autorităţilor de la Pristina de a impozitat cu 100 % mărfurile sârbeşti.

Protestatarii purtau bannere pe care scria: ''Vrem pace, nu război'', ''Nu ne înfometaţi copiii'', ''UE, deschide ochii'', ''Stop violenţei din partea Pristinei'' şi ''Avem dreptul la pâine''. Ei spuneau că nu-i vor permite Pristinei să-i expulzeze din teritoriu prin măsuri discriminatorii.

Un membru al adunării locale, Dragisa Milovic, care conduce organizaţia civică ''Pentru Zvecan-ul nostru'' (oraş din districtul Mitrovica), a declarat că a venit la protest pentru a arăta că sârbii sunt uniţi în cele mai dificile momente.

Doar uniţi, sârbii din Kosovo au reuşit să treacă prin războiul din 1999, pogromul din 2004 şi declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo (2008), a afirmat Milovic.

Înainte de protest, primarii din patru oraşe cu populaţie majoritar sârbă din nordul Kosovo au demisionat şi adunările municipale au decis încetarea activităţii autorităţilor locale până când Pristina îşi va retrage decizia.