Performanţa înregistrată de cea mai mare economie europeană în perioada octombrie-decembrie 2018 este inferioară estimărilor analiştilor dar permite Germaniei să evite o recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

"Economia Germaniei a evitat o recesiune tehnică cu cea mai mică marjă posibilă", a apreciat Carsten Brzeski, economist la banca ING, adăugând însă că multe fundamente economie solide rămân solide. De exemplu, o rată scăzută a şomajului de 3,3% ajută la susţinerea cererii interne.

Pe ansamblul anului trecut, economia germană a înregistrat o creştere de 1,4%, în acest caz Destatis revizuind uşor o estimare preliminară publicată în ianuarie, care vorbea de un avan de 1,5% în 2018 după o creştere de 2,2% în 2017.

Conform celor mai recente cifre, economia germană a înregistrat în 2018 cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani. În plus, prognozele oficiale mizează pe o nouă încetinire a ritmului de creştere la 1% în acest an precum şi pe un deficit bugetar de aproximativ 25 miliarde euro până în 2023.

Germania este unul din cei mai mari exportatori mondiali iar starea de sănătate a economiei sale este un indicator al evoluţiei economiei mondiale.

Previziunile privind evoluția celei mai mari economii a Europei s-au înrăutățit anul trecut. Guvernul german a înrăutăţit estimarea privind evoluţia economiei în 2019, de la 1,8% la 1%, din cauza avansului mai lent al PIB-ului mondial şi a incertitudinilor legate de Brexit

Luna trecută, Institutul economic Ifo şi-a înrăutăţit estimările de creştere pentru economia germană în 2019 la 1,1%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă la un avans de 1,3% anul acesta, faţă de o expansiune de 1,9% previzionată anterior.

Datele preliminare publicate recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis) arată că Economia Germaniei a crescut cu 1,5% în 2018, cel mai slab ritm din ultimii cinci ani şi o încetinire clară faţă de anul precedent.

PIB-ul Germaniei este afectat de disputele comerciale dintre SUA şi China, de încetinirea PIB-ului global şi de riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, în martie.

"Economia Germaniei a crescut pentru al nouălea an consecutiv, deşi avansul şi-a pierdut din avânt. Creşterea a fost sprijinită de cererea internă, atât consumul gospodăriilor cât şi cheltuielile statului înregistrând creştere pe parcursul anului. PIB-ul Germaniei a crescut probabil uşor în trimestrul patru din 2018, ceea ce înseamnă că s-a evitat recesiunea" (două trimestre consecutive de creştere negativă)", se arată în comunicatul Destatis.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune a economiei germane de 1,5% în 2018, după un avans de 2,2% în 2017.