Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de peste 1.100 miliarde de dolari.

Guvernul de la Oslo a propus să retragă 404 miliarde de coroane (43 miliarde de dolari) din fondul suveran în acest an şi 313,4 miliarde de coroane (33,56 miliarde de dolari) în 2021, potrivit unor reguli care permit retrageri suplimentare în perioade economice dificile.

În aceste condiţii, aşa-numitul deficit structural fără veniturile din petrol va urca până la 3,9% din valoarea fondului suveran, comparativ cu 2,9% în 2019. Până în 2021, deficitul structural fără veniturile din petrol ar urma să scadă la 3% din valoarea aşteptată a fondului suveran.

"Pandemia de coronavirus a provocat cea mai severă recesiune a economiei norvegiene după cel de al doilea război mondial", a declarat ministrul de Finanţe, Jan Tore Sanner, potrivit Agerpres.

"Activitatea a înregistrat o revenire în ultimele luni, dar perioada următoare rămâne una plină de incertitudini. Deşi revenirea a fost una mai rapidă decât ne aşteptam în luna mai, activitatea va rămâne mai redusă decât este normal pentru o lungă perioadă", a adăugat Sanner.

Conform prognozelor Guvernului de la Oslo, Produsul Intern Brut, excluzând industria petrolieră, se va contracta cu 3,1% în 2020, mai puţin decât contracţia de 4% preconizată în luna mai, urmând să înregistreze un avans de 4,4% în 2021.

Norvegia se confruntă cu o recesiune mai blândă decât restul Europei. Unul dintre motive este şi fondul suveran de investiţii, care permite Guvernului să introducă stimulente record fără a accesa pieţele financiare.

Cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală se bazează pe fondul său suveran pentru a acoperi deficitele bugetare, iar în acest an a recurs la retragerile din fondul suveran la o scară fără precedent. Aceste evoluţii au forţat fondul să începe să lichideze unele active pentru a acoperi necesităţile de numerar ale Guvernului.

În 2019, fondul suveran de investiţii al Norvegiei, a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

În schimb, în prima jumătate a acestui an, fondul a avut pierderi de 188 miliarde de coroane (21,27 miliarde de dolari), în condiţiile în care cotaţia acţiunilor şi proprietăţilor imobiliare din portofoliul său a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19.

În prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 214.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.