Ministrii europeni de Finante reuniti in Cipru au discutat despre un nou set de reforme pentru refacerea increderii in managementul economiei Spaniei si au spus ca soarta programului de salvare a Greciei, in valoare totala de 240 miliarde de euro, nu va fi decisa inainte de sfarsitul lunii octombrie, posibil la un summit al liderilor europeni pe tema crizei.

BCE a avertizat ca prin programul de achizitii de obligatiuni nu a facut decat sa castige timp astfel incat guvernele sa poata reduce deficitele bugetare si sa ia masuri de stimulare a cresterii, necesara pentru stabilizarea economiilor.

"Cat timp avem la dispozitie, este o intrebare foarte dificila. Trebuie intrebate pietele. Daca vom continua astfel, ar trebui sa fim foarte optimisti", a afirmat presedintele BCE Mario Draghi dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro la Nicosia.

Euro s-a apreciat vineri cu pana la 1%, la 1,3121 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa 4 mai.

Ministrii de Finante vor inaugura Mecanismul European de Stabilitate pe 8 octombrie si vor plati doua prime transe de 32 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii respective, a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker la sfrsitul intalnirii.

Oficialii europeni au aratat ca Spania va prezenta noi reforme pana la sfarsitul acestei luni, pe baza recomandarilor primite in luna iulie, care includ o posibila majorare a varstei de pensionare, o posibila trecere de la taxe pe forta de munca la taxe pe consum si dereglementarea profesiilor inchise.

Ministrul spaniol al Economiei Luis de Guindos a promis "un plan de reforme pentru imbunatatirea cresterii economice si a competitivitatii".

Spania a obtinut din partea zonei euro un ajutor de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar si vrea conditii cat mai usoare in schimbul unei linii de credit sau a unui program de imprumut in cadrul caruia BCE sa poata cumpara obligatiuni suverane si sa reduca astfel costul imprumuturilor tarii.

Ministrii de Finante sunt in asteptare si in cazul Greciei, unde premierul Antonis Samaras are probleme in coalitia guvernamentala, in problema reducerii salariilor si pensiilor, pentru a respecta cererea creditorilor de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro.

Ministrul austriac de Finante Maria Fekter a exclus acordarea unor fonduri suplimentare Greciei, dar a spus ca statul elen ar putea primi un timp suplimentar pentru respectarea tintelor deficitului bugetar.