Luni, statisticile indicau că s-au înregistrat cel puţin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de cazuri, bilanţul deceselor fiind de 2.619 de persoane, 27 fiind în afara Chinei, o creştere majoră faţă de săptămâna trecută, când erau 5 decese în afara Chinei, majoritatea la persoane care au avut o legătură directă cu China.

Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese. Italia a anunțat, luni dimineață, al patrulea deces din cauza coronavirusului, scrie News.ro.

De asemenea, Kuwaitul şi Regatul Bahrain au anunţat luni primele cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, precizând că acestea au venit din Iran, ţară vecină, care a întregistrat 43 de cazuri şi opt decese.

Ministerul Sănătăţii din Kuwait a precizat că trei persoane, care au venit din oraşul iranian Machhad (nord-est), au fost testate pozitiv cu virus, în timp ce la Manama, ministerul Sănătăţii a anunţat că un cetăţean din Bahrain, întors din Iran, a fost diagnosticat cu noul coronavirus.    

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că noul coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică de la fondarea Republicii Populare Chineze, în condiţiile în care au apărut noi cazuri în coreea de Sud şi Italia, ceea ce provoacă temeri legate de riscul unei pandemii.

Xi afirmă că actuala situaţie epidemică este încă gravă şi complexă, că economia ar putea avea de suferit, dar că metodele de prevenire şi control al epidemiei încep să aibă efect.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că ţara se află într-un moment de cotitură, emiţând o alertă de cel mai înalt grad la nivel naţional.

În afara Asiei, au apărut cazuri numeroase în Italia şi Iran, reînnoind temerile legate de faptul că virusul se răspândeşte la nivel global, în pofida numeroaselor restricţii de trafic instituite în China.

În Italia au fost confirmat 130 de cazuri de îmbolnăvire şi patru decese.

Încă nu am identificat pacientul zero, cel de la care au apărut cazurile de îmbolnăvire, astfel că este dificil să facem evaluări cu privire la noi cazuri”, a declarat Angelo Borrelli, şeful Agenţiei Naţionale de Protecţie Civilă.

Măsuri stricte de urgenţă au fost instituite în weekend, inclusiv interzicerea evenimentelor publice în 10 municipalităţi, după creşterea numărului cazurilor confirmate în regiunile Lombardia şi Veneto.

Samsung își închide o fabrică, după îmbolnăvirea unui angajat

Samsung a închis sâmbătă fabrica de telefoane din Gumi, Coreea de Sud, după ce la unul din angajaţii care lucrau în această fabrică a fost depistat virusul COVID-19.

Întreaga fabrică, care nu se află departe de cea mai afectată regiune din Coreea de Sud de virus, Daegu, este închisă complet cel puţin până luni.

Etajul pe care lucra angajatul infectat va rămâne închis încă cel puţin o zi.

Fabrica din Gumi produce telefoanele de top ale Samsung destinate pieţei Sud Coreene, însă tot aici se fac şi device-urile pliabile Galaxy Fold şi Galaxy Z FLip.

Închiderea acestei fabrici ar putea reduce şi mai mult stocurile noului Galaxy Z FLip, care erau oricum limitate şi înainte.

Samsung nu este singurul producător de smartphone-uri ale cărui stocuri au de suferit în urma infectărilor cu virusul COVID-19. Apple a avertizat recent că veniturile sale ar putea fi afectate de pe urma virusului.

Deocamdată, restul fabricilor Samsung din Coreea de Sud nu au fost afectate, producţia de ecrane şi chipuri nefiind perturbată.