Un sondaj realizat de radioteleviziunea suedeza SVT arata ca in Suedia se aflau intre 3.400 si 4.100 de astfel de persoane dupa Pasti.  Fata de 800 pana la 2.000 cu un an in urma.

Dintre cele 290 de municipalitati din Suedia, 241 au raspuns chestionarului trimis de SVT, ceea ce sugereaza ca numarul estimat al imigrantilor ar putea fi chiar mai mare.

Martin Valfridsson, coordonatorul programului pentru persoane vulnerabile din cadrul UE, a declarat ca datele par corecte, potrivit experientei sale.  El a petrecut ultimele saptamani intalnindu-se cu reprezentanti ai municipalitatilor si organizatiilor umanitare din tara in cadrul eforturilor de a coordona mai bine cooperarea intre diverse grupuri care ofera ajutor si asistenta imigrantilor europeni saraci. 

Studiul SVT sugereaza ca exista cersetori in cel putin 40 de municipalitati, unde in urma cu un an nu existau imigranti romani sau bulgari, inclusiv in nordul tarii. 

Viziunea Suediei pe termen lung este sa reduca numarul cersetorilor care se indreapta catre nordul tarii si sa le ofere asistenta celor care au ajuns deja acolo.

"Cersetorii nu pot mentine acelasi nivel de trai cu cei care sunt rezidenti in Suedia, dar ar trebui sa incercam sa folosim resursele pe care le avem aici pentru a-i ajuta cat se poate de mult", declara Valfridsson pentru The Local la inceputul anului.

Majoritatea cersetorilor sunt membri ai comunitatii rome si au ajuns ca turisti, in conformitatea cu dreptul la libertate de miscare. Multi traiesc in corturi sau rulote si isi castiga existenta cersind bani in fata magazinelor si statiilor de metrou. 

Suedia si Romania au declarat ca vor coopera in vederea combaterii saraciei in cadrul comunitatii rome, in urma unor discutii diplomatice care au avut loc la inceputul lui ianuarie in capitala suedeza.