Din cei peste un milion de imigranti veniti in Germania in 2012 (cu 14% mai multi decat in 2011), aproximativ 117.000 au fost romani si 59.000 bulgari, o crestere de 20% fata de 2011, se arata in raportul federal.

Migratia din tarile sud-est europene a declansat, in ultimul timp, dezbateri politice aprinse.

Municipalitatile si comunele din Germania se tem ca, dupa ridicarea restrictiilor de la 1 ianuarie 2014, nu vor avea suficiente fonduri pentru a face fata numarului in crestere de imigranti, scrie Rheinische Post. 

Guvernul landului Renania de Nord-Westfalia a decis marti sa acorde un sprijin anual in valoare de 7,5 milioane de euro localitatilor care se vor confrunta cu dificultati din cauza numarului mare de imigranti din Europa de Est. 

Pe de alta parte, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare a Pietei Muncii, imigrantii din Romania si Bulgaria sunt, in cea mai mare parte, bine integrati. Rata somajului in cazul lor este de 7,4%, sub nivelul mediu din Germania, de 7,7%. 

Cancelarul german, Angela Merkel, a decis, la 8 ianuarie, crearea unei comisii care sa analizeze posibilitatea introducerii unor garantii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale", in incercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coalitii guvernamentale. 

Partenerii de coalitie din landul Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), au avertizat in ultimele saptamani ca imigranti saraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv in Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizatiilor sociale.

Partidul Social-Democrat (SPD, de stanga), insa, aliat cu Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareza CSU, in noua coalitie guvernamentala bipolara din Germania, a denuntat retorica antiimigratie, considerand ca temerile exprimate sunt exagerate. 

In prezent, exista divergente intre Comisia Europeana si Germania privind conditiile de acordare a ajutoarelor sociale pentru imigrantii din tarile membre UE.