Astfel, numarul milionarilor, persoane cu avere de cel putin 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari) a urcat cu numai 3% anul trecut, la 1,05 milioane de persoane, arata studiul, realizat de institutul de cercetare Hurun si firma de consultanta GroupM Knowledge.

Categoria "superbogatilor", persoane cu peste 100 de milioane de yuani, a inregistrat o crestere si mai lenta, de numai 2%, la 64.500 , de asemenea cel mai redus avans al ultimilor cinci ani.

Cresterea economiei Chinei, a doua ca marime din lume, a incetinit anul trecut la 7,8%, minimul ultimilor 13 ani.

Doar un sfert dintre milionarii chinezi au afirmat ca sunt "foarte increzatori" in economia tarii in urmatorii doi ani, in scadere de la 28% in 2011 si aproape 50% in 2010.

Avansul economic al Chinei a continuat sa incetineasca si in acest an, la 7,7% in primul trimestru si la 7,5% in aprilie-iunie.

Neincrederea in datele economice publicate de China se afla la cote maxime

Neincrederea in datele economice publicate de China, precum evolutia PIB sau a productiei manufacturiere, a atins cote maxime, in conditiile in care diferentele intre raportarile oficiale si estimarile analistilor sunt tot mai multe.

In luna iulie, indicele PMI, care masoara activitatea din industria prelucratoare, publicat de guvern, a aratat o evolutie diametral opusa fata de acelasi indicator calculat de banca HSBC.

"Daca ar exista un indice al suspiciunii fata de statisticile oficiale chineze, ar fi la un nivel record", a afirmat ironic Stephen Green, analist la Standard Chartered.

Potrivit datelor oficiale, indicele PMI a urcat in iulie la 50,3 puncte, de la 50,1 puncte in luna anterioara. Indicele calculat de HSBC si Markit a coborat la 47,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni si pentru a treia luna sub pragul de 50 de puncte.

Premierul Li Keqiang a recunoscut si el, in urma cu cativa ani, ca unii indicatori oficiali trebuie priviti cu indulgenta.

In perioada cand se afla la conducerea provinciei Liaoning din nord-estul tarii, Li a recunoscut in 2007, in fata ambasadorului american, ca anumite date sunt "fabricate artizanal" si nu sunt demne de incredere, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

Li a spus ca el insusi, pentru a evalua soliditatea economiei provinciei Liaoning, se concentreaza doar pe trei date, respectiv consumul de electricitate, nivelul traficului feroviar de marfa si volumul creditelor.

"Toate celelalte cifre, in special statisticile referitoare la PIB, pot fi consultate doar cu titlu informativ", a spus Li zambind, potrivit ambasadorului SUA.

China calculeaza si publica date anuale si lunare mai rapid decat Franta, care are o economie mai mica si date statistice de mai buna calitate, a spus Michael Pettis, profesor de finante la Universitatea din Beijing.

INCONT.RO te trimite la film. Intra AICI si castiga o invitatie dubla la "Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea"