Numarul somerior inregistrati din Spania a crescut cu 59.444 in februarie, mai putin de jumatate fata de avansul din ianuarie, la 5,04 milioane de someri, potrivit datelor prezentate luni de Ministerul Muncii de la Madrid, informeaza Mediafax, care citeaza Bloomberg.

In pofida cresterii numarului somerilor, evolutia este cea mai buna inregistrata in luna februarie in ultimii 5 ani si reprezinta un motiv de incurajare pentru guvern, care sustine ca Spania a depasit cea mai grea perioada a crizei. 

Premierul Mariano Rajoy incearca sa convinga atat spaniolii, cat si pe oficialii Uniunii Europene, ca guvernul poate revigora economia dupa ce a depasit tinta de deficit bugetar cu peste 50% anul trecut. Comisia Europeana estimeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,4% in acest an, fata de o prognoza de minus 0,5% inaintata de guvern. 

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Fernando Jimenez Latorre, a declarat saptamana trecuta ca recesiunea din Spania va fi moderata in primul trimestru al anului. PIB-ul a scazut cu 0,8% in ultimele trei luni ale anului trecut, cea mai slaba evolutie din ultimii 4 ani.  Comisia Europeana estimeaza ca somajul din Spania va ajunge la 27% in acest an, dupa ce a atins 26,2% in luna ianuarie.