UICN a actualizat Lista roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia de pe Terra, îndemnând totodată ţările membre "să acţioneze cu rapiditate", informează AFP, preluată de Agerpres.

UICN a adăugat 1.840 de noi specii ameninţate cu extincţia pe acea Listă roşie, ridicând astfel numărul lor total la 30.178, potrivit unui comunicat publicat în timpul negocierilor organizate de ONU în domeniul climei, în cadrul COP25 de la Madrid.

"Schimbările climatice se adaugă multiplelor ameninţări cu care se confruntă speciile şi noi trebuie să acţionăm cu rapiditate şi într-o manieră decisivă pentru a stopa această crimă", a avertizat Grethel Aguilar, director general interimar al UICN, într-un comunicat.

Citește și: Primii pământeni care plătesc cu viața prețul încălzirii globale. În ce parte a Planetei locuiesc

Într-un raport fără precedent, Platforma interguvernamentală ştiinţifică şi politică pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES) a publicat în mai lista cu principalii factori ai scăderii brutale a biodiversităţii.

Ei au legătură cu modificarea utilizării terenurilor (inclusiv agricultură), supraexploatare (vânătoare şi pescuit), schimbări climatice, poluare, specii invazive, în contextul creşterii demografice (11,4 miliarde de locuitori în 2100) şi al creşterii consumului per locuitor, într-o perioadă în care locuitorii din ţările cu economii emergente adoptă obiceiurile de consum din ţările bogate.

"Actualizarea Listei roşii dezvăluie impactul tot mai mare al activităţilor umane asupra vieţii sălbatice", a constatat Jane Smart, care conduce grupul de conservare a biodiversităţii în cadrul UICN.

"Anul viitor va fi critic pentru viitorul planetei", cu organizarea congresului mondial al UICN la Marsilia, o ediţie COP14 pentru biodiversitate în China, pentru a fixa obiectivele de protejare a naturii pentru următorul deceniu şi cu prezentarea unor planuri noi în faţa statelor pentru a lupta împotriva încălzirii climatice până la COP26, ce va avea loc în Scoţia.

Citește și: Omenirea a pierdut lupta cu încălzirea globală. Avertisment asupra dezastrului care va urma

UICN a evidenţiat impactul avut de modificările climatice asupra peştilor din râurile din Australia, din care 37% sunt ameninţaţi cu dispariţia. Din acel procent, "cel puţin 58% sunt direct afectaţi de modificările climatice".

UICN a dezvăluit, de asemenea, că aproape 25% din speciile de eucalipt din lume sunt ameninţate cu extincţia.

UICN a evidenţiat însă şi 10 specii, din care opt de păsări - inclusiv una considerată dispărută în natură - şi două de peşti de apă dulce, a căror situaţie s-a ameliorat. "Putem să inversăm tendinţa" prin eforturi de protejare, a asigurat Jane Smart.

Peste 112.000 de specii sunt recenzate pe Lista roşie, grupate în funcţie de diverse niveluri de riscuri şi ameninţări.