Potrivit CNN Money, Camera de Comert din Rusia a infiintat un Consiliu de cooperare cu Coreea de Nord, in aceasta saptamana. Scopul este acela de a creste legaturile comerciale dintre cele doua tari la un miliard de dolari – dublu fata de prezent, pana in 2020.

Ca parte a intelegerii, Moscova va permite firmelor nord-coreene sa-si deschida conturi in bancile rusesti. In schimb, Putin va primi acces la resursele minerale din Coreea de Nord. Cele doua tari au stabilit ca tranzactiile sa se faca doar in ruble.

Coreea de Nord a promis, totodata, sa simplifice acordarea de vize oamenilor de afaceri rusi, carora li se va permite si sa aiba acces la internet si sa detina telefoane mobile in timpul vizitelor de afaceri, un lux la care ceilalti straini care viziteaza cea mai secreta tara din lume doar viseaza.

Pentru a-si arata bunavointa catre poporul nord-coreean, Putin a sters o datorie de 10 miliarde de dolari pe care o avea din epoca sovietica.

Pentru a demonstra intregii lumi relatiile bune in care se afla cele doua tari, Kim Jong-un intentioneaza sa viziteze Rusia in timpul ceremoniilor din acest an pe care Moscova le organizeaza cu ocazia implinirii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Legaturile comerciale ale Rusiei cu Occidentul au fost blocate in 2014, cand Europa, SUA si alte puteri dezvoltate au impus o serie de sanctiuni drastice companiilor si oamenilor de afaceri rusi, ca urmare a implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina. Pe tot parcursul anului 2014, rubla s-a depreciat continuu, iar economia s-a prabusit.

Pentru a suplini aceste pierderi, Rusia s-a orientat catre Asia, cel mai important parteneriat fiind cel cu China, cu care a semnat un contract de miliarde de dolari pentru livrari de gaze.

Pe de alta parte, economia nord-coreeana este cea mai izolata din lume, din cauza regimului totalitarist si a crimelor impotriva umanitatii. Potrivit estimarilor, peste 200.000 de prizonieri sunt tinuti in inchisori pe considerente politice.