Atar Safdar, directorul Oxy Reckit Benckiser Korea, facea declaratii intr-un hotel din Seul cand apropiati ai victimelor s-au urcat pe podium cu strigate "Prea tarziu!" si "Nicio iertare!".

Responsabilul a fost palmuit si imbrancit de mai multe ori in mijlocul haosului general, reusind cu greu sa-si reia discursul.

El a prezentat "scuze din strafundul inimii, sincere" familiilor victimelor, adaugand ca societatea este pregatita sa finanteze un program de achitare de daune de mai multe milioane de euro.

Scandalul a izbucnit cand patru femei insarcinate au decedat in 2011 ca urmare a unor complicatii pulmonare. O ancheta guvernamentala a conchis ulterior ca existau "legaturi semnificative" intre problemele pulmonare si produsele utilizate pentru sterilizarea umidificatoarelor.

Cea mai mare parte a victimelor utilizasera Oxy Ssak Ssak, un dezinfectant lichid pentru umidificatoare vandut in Coreea de Sud de aceasta societate incepand din 2001.

O suta trei persoane, in cea mai mare parte femei si copii, au murit, iar decesele au fost imputate acestui produs, retras ulterior de pe piata.

"Oxy RB isi recunoaste responsabilitatea pentru rolul jucat de produsele sale si intarzierea masurilor pentru remedierea situatiei", a declarar Safdar.

El a anuntat, de asemenea, crearea unui fond de cinci miliarde de woni (aproximativ 3,8 milioane de euro) pentru "a-i ajuta pe cei care au avut de suferit".

Societatea alocase anterior o suma similara unui fond instituit de Ministerul sud-coreean al Mediului.

Oxy RB si-a atras critici aspre din partea opiniei publice care i-a reprosat ca a intarziat sa reactioneze si sa-si accepte responsabilitatile in acest dosar.

Reprezentantul companiei a mai adaugat ca firma va coopera in ancheta in curs pentru a stabili daca angajati ai sai au aprobat vanzarea produselor periculoase pentru sanatate in cunostinta de cauza.