În ultima lună preţurile s-au triplat, astfel că săptămâna trecută grupul petrolier BP a plătit 350.000 de dolari pe zi pentru a închiria o navă care să preia o încărcătură de gaze lichefiate din SUA.

Precedentul record de preţ pentru o navă care transportă orice fel de materii prime a fost stabilit la finele lui 2019, când un supertanc petrolier a fost închiriat pentru suma de 308.000 de dolari pe zi, arată datele colectate de Clarkson Research Services Ltd, scrie Agerpres.

O serie de factori au stimulat piaţa transportului de gaze lichefiate: cererea robustă de pe piaţa din Asia în perioada iernii, exporturile record de gaze lichefiate din SUA şi, poate cel mai important, întârzierile înregistrate la trecerea prin canalul Panama. Navele au fost obligate să urmeze rute mai lungi spre Asia, ceea ce a crescut timpul de transport şi a limitat numărul de nave disponibile în Oceanul Atlantic.

"Acestea sunt preţuri la un nivel istoric. Primim foarte multe solicitări şi avem probleme în a găsi nave adecvate", a spus Per Christian Fett, director global pentru gaze lichefiate la compania de închirieri de nave Fearnleys A/S.

Potrivit firmei Spark Commodities, vineri preţurile spot pentru tancurile de gaze lichefiate în Oceanul Atlantic au atins un nivel record de 322.500 de dolari pe zi, în creştere de la 99.000 de dolari pe zi în data de 5 ianuarie. În paralel, preţurile spot pentru tancurile de gaze lichefiate în Oceanul Pacific au crescut până la 221.750 de dolari pe zi.

Preţurile record înregistrate de Clarkson Research sunt pentru nave maritime care transportă materii prime, nu pentru nave de tip port-container care transportă produse finite.