Cum s-a reflectat dezastrul in economia japoneza?

Economia Japoniei a fost grav afectata, in urma seismului. Yenul s-a depreciat semnificativ fata de dolar si euro dupa cutremur. Moneda japoneza a coborat cu 0,3% fata de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au cazut cu 3% dupa inchiderea sedintei bursiere, insa liderii G7 au intervenit in deprecierea yenului fata de dolarul american, pentru prima oara in 11 ani. Moneda japoneza atinsese cel mai ridicat nivel al ultimilor 17 ani (78,74 yeni/dolar).

Constructorii auto si alti producatori industriali si-au inchis uzinele, iar guvernul si opozitia politica au suplimentat bugetul de stat pentru a putea raspunde efectelor calamitatilor.

Dezastrul din Japonia a "inghetat" exporturile pentru multe produse fabricate in aceasta tara. Reducerea exporturilor japoneze a dus la cresterea preturilor telefoanelor mobile si computerelor, ale caror componente provin din Japonia.

Japonia produce aproximativ jumatate din componentele folosite in fabricarea calculatoarelor, televizoarelor si telefoanelor mobile. Pretul acestora a crescut dupa ce zeci de fabrici japoneze au fost inchise.

 Astfel, marile companii internationale au fost afectate atat de scumpirea componentelor, cat si de scaderea abrupta la bursa a valorii actiunilor. De exemplu, Apple a pierdut 22 de miliarde de euro in 2 zile.

In prezent, 35% din companiile care le fabrica sunt inchise. Cum niponii detin secretul industriei, nu vor sa le dea altora posibilitatea sa faca aceleasi produse. Potrivit specialistilor, situatia va reveni la normal abia in toamna. 

Si pretul petrolului a fost in scadere, dupa ce cererea de titei din Japonia, al 3-lea mare consumator de petrol, a scazut. Analistii au estimat ca titeiul se va scumpi dupa repornirea industriei japoneze, ceea ce s-a si intamplat.

Printre companiile care au oprit fabricile in urma dezastrului din Tara Soarelui Rasare, s-au numarat Panasonic, Canon, Nikon si Sony.

Panasonic, spre exemplu, a oprit activitatea la trei fabrici, unde sunt produse echipamente audio, camere digitale si lentile. Canon a inchis opt uzine, iar Nikon si Sony au suspendat si ele, productia unor fabrici.

In plus, a existat si pericolul cresterii asigurarilor de locuinte, inclusiv in Romania, si asta deoarece marii asiguratori trebuie sa-si recupereze cumva pagubele pricinuite de dezastrul din Japonia. In total, firmele de asigurari au de platit in Japonia daune de circa 25 de miliarde de dolari.

Pagubele din regiunile japoneze afectate de cutremur depasesc 235 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Credit Suisse. Potrivit sursei citate, "Tara Lacrimilor" are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a-si recupera pierderile.

Citeste aici mai multe informatii despre cat costa reconstructia arhipelagului.

11 Martie 2011 - Ziua Neagra a Japoniei

Cel mai grav cutremur care a zguduit arhipelagul de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, s-a soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti, potrivit unui bilant provizoriu al politiei nipone. Cutremurul a avut replici cu magnitudini de pana la 7,4 grade si valuri tsunami de peste 14 metri inaltime.

Japonia isi revine destul de greu, iar astazi si chiar si saptamana trecuta au urmat alte doua cutremure puternice.

Seismul de azi este urmat de o ALERTA de TSUNAMI!

Vezi aici cum au "dansat" zgarie-norii din Japonia in timpul seismului.

Sirenele de politie au pornit la ora la care seismul, cu magnitudinea 9, a afectat coastele Pacificului, in apropiere de localitateaTohoku. Populatia s-a oprit sa tina un moment de reculegere, in memoria victimelor, potrivit Mediafax.

Ce a insemnat tragedia din Japonia

La cateva ore dupa catastrofa din Japonia, Institutul italian de geofizica si vulcanologie a anuntat ca seismul de ar fi deplasat axa Pamantului cu 10 centimetri.

Fenomenul nu a fost unul neobisnuit in cazul producerii unui seism major, insa potrivit directorului de cercetare de la Institutul de geofizica, Antonio Piersanti, aceasta deplasare a axei Pamantului a avut un impact mai mare decat cea a seismului major din Sumatra, din 2004, poate chiar mai grav decat efectul celui mai puternic cutremur inregistrat din 1900 incoace: seismul care a lovit Chile in 1960 si care a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Potrivit specialistilor, modificarea axei terestre ar putea avea repercusiuni asupra duratei zilei solare, fiind vorba insa despre schimbari minime si imperceptibile, de ordinul catorva milionimi de secunda.

Pe 11 martie, valurile tsunami au distrus reteaua de alimentare electrica si au intrerupt circuitele de racire de la centrala nucleara de la Fukushima Daiichi, provocand inceputul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmata de explozii si emanatii radioactive.

Acoperisul si zidurile cladirii reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-au prabusit, la scurt timp dupa ce in zona a fost auzita o explozie, iar o parte din cei aflati in zona au fost iradiati.

Guvernul a ordonat atunci evacuarea locuitorilor, pe o raza de 20 de kilometri, si a recomandat persoanelor care locuiesc pe o raza cuprinsa intre 20 si 30 de kilometri de la instalatie sa plece sau sa se inchida in casa.

Daca Japonia are nevoie de cinci ani pentru a-si reconstrui paradisul pierdut, patru zile au fost insa suficiente ca niponii sa se mobilizeze si sa refaca autostrazile distruse in urma seismului. Priveste mai jos dovada:

Afla si cum reconstruiesc japonezii tara!