"Pentru moment, activele de pe pietele emergente au fost mai degraba insensibile la turbulentele care fierb in alte parti. Asta ma ingrijoreaza, deoarece ar putea determina mai tarziu o reactie mai dureroasa, prin care activele emergente sa prinda din urma declinul de pe pietele dezvoltate", comenteaza analistii Societe Generale intr-o nota transmisa clientilor, citata de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Rubla si rupia au inregistrat marti cele mai puternice scaderi in randul valutelor statelor cu economii emergente.

Rezultatul neclar al alegerilor din Italia a determinat investitorii sa vanda active cu randament ridicat, precum cele din tari sau regiuni emergente.

Investitorii ar putea vinde in continuare monede mai volatile, precum forintul, randul sud-african, pesoul mexican sau wonul sud-coreean, potrivit analistilor Societe Generale.

Astfel, incertitudinea generata de situatia politica din Italia ar putea provoca o mini-criza pe pietele valutare din statele emergente.

Alegerile parlamentare desfasurate duminica si luni in Italia nu au conturat o majoritate clara pentru vreuna dintre aliantele politice care au candidat, ai caror lideri nu dau semne ca ar fi dispusi sa colaboreze intr-un eventual guvern de coalitie.

Moody's ar putea retrograda Italia din cauza situatiei politice incerte de dupa alegeri

Pe de alta parte, ratingul de tara al Italiei ar putea fi revizuit in scadere, din cauza incertitudinii cauzate de alegerile parlamentare, in urma carora nu a rezultat o majoritate necesara pentru a forma guvern, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody's..

Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului.

"In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti", au afirmat analistii Moody's.

Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.

Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.

In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.

Moody's evalueaza Italia cu rating "Baa2", cu doua trepte peste categoria nerecomandata pentru investitii (junk). Standard & Poor’s acorda calificativ "BBB+", cu trei trepte peste acest nivel, iar Fitch rating "A-", cu patru trepte deasupra categoriei junk.