Partidul fostului premier Silvio Berlusconi a anuntat sambata ca toti cei cinci ministri ai formatiunii politice vor demisiona din Guvernul condus de premierul Enrico Letta.

Potrivit Fitch, incertitudinile prelungite legate de politicile economice si fiscale, increderea tot mai redusa ca raportul dintre datoria publica si PIB va scadea in 2014 si incapacitatea de a respecta prevederea constitutionala a unui buget echilibrat pot avea un impact asupra ratingului BBB+, cu perspectiva negativa.

Continuarea turbulentelor politice din Italia ar putea pune sub semnul intrebarii si capacitatea Uniunii Europene si a Bancii Centrale Europene (BCE) de a oferi sprijin Italiei prin intermediul fondului de salvare din zona euro si a programului BCE de achizitii de obligatiuni.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani este in crestere cu 0,08 puncte procentuale, la 4,65%.

Presedintele Consiliului italian de Ministri, Enrico Letta, a anuntat duminica seara ca va cere miercuri un vot de incredere Parlamentului, dupa decizia lui Silvio Berlusconi de a-i retrage din Guvern pe ministrii care fac parte din partidul sau.

Berlusconi, care risca sa fie exclus din Senat, dupa condamnarea sa la inchisoare pentru frauda fiscala, a provocat o crestere a tensiunilor in ultimele zile. Mai multi parlamentari din cadrul partidului sau, Poporul Libertatii (PdL, centru-dreapta), au semnat saptamana trecuta o scrisoare de demisie, dar fara sa o si predea. Sambata, la indemnul lui Berlusconi, cei cinci ministri din cadrul PdL si-au anuntat demisia.

Premierul a exclus organizarea unor alegeri anticipate fara reformarea prealabila a legii electorale, care duce la un impas politic, privand Italia de o majoritate clara.