Cu prilejul unei ceremonii organizate în portul Mombasa, preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a arborat drapelul naţional la bordul unui tanc petrolier care va transporta cei 200.000 de barili de petrol, cumpăraţi de firma chineză ChemChina pentru 12 milioane de dolari.

"Există momente speciale care reprezintă un punct de cotitură în istoria ţării noastre. Primul export de ţiţei este unul din aceste momente", a spus Kenyatta.

Acesta a subliniat că primele încercări de a descoperi petrol în Kenya datează din 1937, însă abia în 2012 a fost descoperit un zăcământ a cărui exploatare este viabilă din punct de vedere comercial.

Acest câmp petrolifer a fost descoperit în regiunea Turkana, din nordul Kenyei, de compania britanică Tullow, iar rezervele probabile ale acestui câmp sunt estimate la 560 milioane de barili.

În luna iunie 2018, Kenya a demarat un program pilot care prevede transportul rutier a aproximativ 2.000 de barili de petrol pe zi din regiunea Turkana şi până în portul Mombasa, amplasat la aproximativ 1.000 de kilometri.

Producţia de ţiţei a Kenyei va ajunge la un nivel superior odată cu construcţia unui oleoduct cu o lungime de 900 kilometri care, începând din anul 2022, va permite transportul a aproximativ 100.000 de barili pe zi până pe coasta Oceanului Indian.