Javorcik, cetăţeană poloneză, care a lucrat anterior la sediul Băncii Mondiale de la Washington şi deţine un doctorat de la Universitatea Yale, va prelua postul de economist şef al BERD în luna septembrie 2019. Beata Javorcik este prima femeie care deţine statutul de profesor universitar în economie la Oxford.

Într-un comunicat de presă al BERD se precizează că rusul Sergei Guriev, care ocupă postul de economist şef al BERD începând din luna ianuarie 2016, va reveni la postul său anterior de profesor la Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris.

Rolul de economist şef presupune consilierea preşedintelui BERD şi a altor oficiali de rang înalt ai instituţiei pe teme economice care au legătură cu aria de operaţiuni a băncii. De asemenea, biroul economistului şef al BERD este responsabil de prognozele macroeconomice ale instituţiei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. 

Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 de milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 de milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.