Există însă şi câteva condiţii: satul trebuie să aibă sub 2.000 de locuitori, iar nou-venitul trebuie să înfiinţeze o afacere.

”Dacă am fi oferit finanţare, ar fi fost încă un gest de caritate. Am dorit să facem mai mult; am dorit ca oamenii să investească aici. Pot deschide orice tip de activitate: o brutărie, o papetărie, un restaurant, orice. Este o modalitate de a readuce la viaţă în oraşele noastre şi de a creşte populaţia”, a declarat preşedintele regiunii Molise, Donato Toma, potrivit News.ro.

Acesta a mai anunţat că fiecare oraş cu mai puţin de 2.000 de locuitori va primi 10.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea activităţilor culturale.

”Nu este vorba doar despre dezvoltarea populaţiei. Oamenii au nevoie şi de infrastructură şi de un motiv pentru a sta, în caz contrar ne vom întoarce acolo unde eram acum câţiva ani”, a spus Toma.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Italia (Istat), Molise, cu o populaţie de 305.000 de locuitori, se află printre regiunile care au pierdut numeroşi locuitori în ultimii ani – peste 9.000 de persoane au plecat începând din 2014.

În 2018, peste 2.800 de locuitori au murit ori s-au mutat în altă regiune, cu aproape 1.000 mai mulţi comparativ cu anul anterior. Nicio singură naştere nu a fost înregistrată în nouă din oraşele sale.

Pentru prima oară în ultimii 90 de ani, numărul cetăţenilor italieni care trăiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane, potrivit Istat. Astfel, în perioada 2014-2018, numărul cetăţenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut cu 677.000. În spatele acestui declin se află doi factori: scăderea numărului de naşteri, care se află la un minim istoric de la reunificarea Italiei, şi o creştere a migraţiei tinerilor în alte ţări europene, în căutarea de locuri de muncă. Aproape 157.000 de persoane au plecat din ţară în 2018, arată datele Istat.

Italia este singura economie majoră din Europa unde este aşteptată o scădere a populaţiei în următorii cinci ani, potrivit Naţiunilor Unite. Italia se află pe locul al doilea în această privinţă, după Japonia, ca ţara cu cel mai mare număr de vârstnici, cu 168,7 de persoane cu vârste de peste 65 de ani pentru fiecare 100 de persoane tinere.

Pentru a încerca să îşi readucă la viaţă oraşele, mai mulţi primari, cum ar fi cel din Sutera, din provincia siciliană Caltanissetta, au deschis uşile caselor vacante penru solicitanţii de azil care au traversat mediterana din Libia.

Alte oraşe, cum este Sambuca, care sunt hotărâte să facă orice pentru a supravieţui, au adoptat o strategie care a devenit o modă în sud: vânzarea sau oferirea gratuită a caselor abandonate oricui doreşte să se mute acolo. Preţul simbolic al unei case este de numai 1 euro.