Vaduva lui Ahmet Ertegun a oferit Universitatii Oxford nu mai putin de 26 de milioane de lire sterline, potrivit The Telegraph.

"Trebuie sa vorbim despre bani?", a intrebat Mica Ertegun la inceputul interviului, desi a facut una dintre cele mai mari donatii din istoria prestigioasei institutii de invatamant superior.

Ce face Oxford cu cele 26 milioane de euro

Banii donati de Mec vor fi investiti intr-un program de burse anuale, potrivit reprezentantilor institutiei. In prima faza, de burse se vor bucura 15 studenti. Ulterior, Oxford va implementa un sistem de acordare de burse pentru 35 de studenti, in fiecare an. Pe durata studiilor, bursierii vor fi cazati intr-o cladire de cinci etaje din inima Oxfordului, redenumita Casa Ertegun.

"Avem deja peste 1.000 de aplicanti", a spus doamna Ertegun. "Va puteti imagina? As vrea ca bursele sa fie obtinute de cat mai multe persoane din afara Angliei. Mi-ar placea sa vad oameni venind din Afganistan, din Orientul Mijlociu, din Africa, musulmani, crestini, de toate rasele si credintele", le-a spus romanca jurnalistilor englezi.

Milioana adauga faptul ca nu va face parte din procesul de selectie, sublinind faptul ca profesorii de la Oxford sunt cei mai in masura sa acorde sau nu o sansa unui posibil viitor student.

Ertegun spune ca generoasa sa donatie se bazeaza pe ideea: "Este frumos sa faci ceva productiv". Femeia povesteste ca, neavand copii, nu avea prea multe variante de cheltuire a averii. "Noi am fost foarte comozi. Nu am avut copii. Ce altceva as putea sa fac, sa cumpar diamante? Multi oameni dau bani catre spitale, insa pentru mine acest lucru a fost mult mai interesant", a explicat aceasta.

Pasionata de arta si istorie

"Pentru Ahmet si pentru mine, una dintre marile bucurii ale vietii a fost sa studiem istoria, muzica, limbile straine, literatura, arta si arheologia", spune ea. "Noi nu am mers niciodata la Oxford pe vremea cand Ahmet traia, dar cand am venit prima data aici mi s-a parut absolut magic. Desigur, New York-ul are bani. Dar Oxfordul are cultura", a marturisit Mica.

Mica Ertegun este un designer de interior apreciat in New York. Sotul sau, Ahmet Ertegun, a fondat casa de discuri Atlantic Records si a contribuit la cariera unor artisti precum Ray Charles, Aretha Franklin, Rolling Stones sau Led Zeppelin. Ahmet Ertegun a murit in 2006, la 83 de ani.