"Ceea ce stim in momentul de fata este ca o racheta sol-aer a fost trasa si a provocat prabusirea avionului. stim ca racheta a fost lansata de pe un teritoriu aflat sub controlul separatistilor prorusi. Este prematur sa stim intentiile celor care au lansat racheta", a explicat Obama, precizand ca tehnologia militara utilizata de rebeli este ruseasca.

"Prabusirea avionului este o tragedie teribila", a spus Obama, precizand ca printre cele 298 de victime se numara si un cetatean american. "Incidentul aviatic din Ucraina trebuie sa fie un semnal de alarma pentru Europa privind Rusia", a spus Obama.

"Conflictul din estul Ucrainei va avea consecinte, nu va putea ramane la nivel local. (...) Acest lucru aminteste cat de importante sunt mizele pentru Europa, nu doar pentru Ucraina", adauga Obama.

Potrivit Casei Albe, Obama si premierul britanic David Cameron au vorbit, in special, despre impunerea unor noi sanctiuni contra Moscovei, daca aceasta "nu va lua masuri pentru detensionarea situatiei in estul Ucrainei", unde in regiunea aflata sub controlul separatistilor s-a prabusit avionul Boeing 777, scrie NBC News.

In cursul unei alte discutii, Merkel si Obama au "subliniat ca Moscova, fara indoiala, poarta intreaga raspundere pentru negarea faptului ca separatistii din estul Ucrainei continua sa primeasca arme grele din partea Rusiei", informeaza comunicatul.

"Presedintele si cancelarul german au analizat actiunile intreprinse de Statele Unite si Germania la data de 16 iulie impotriva unor indivizi si entitati din Rusia, care continua sa joace un rol activ in destabilizarea Ucrainei", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Discutiile dintre Obama, Merkel si Cameron au loc in contextul prabusirii avionului Boeing 777, joi seara, intr-o zona din Ucraina aflata sub controlul insurgentilor prorusi, accidentul soldandu-se cu 298 de morti.

Reuniti miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis inghetarea programelor desfasurate in Rusia de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit unor surse diplomatice.

In acelasi timp, SUA au extins sanctiunile impotriva Rusiei, adaugand pe "lista neagra" mai multe banci si companii ruse, intre care gigantul petrolier rus Rosneft, banca Gazprom - Gazprombank, banca publica rusa VEB, din conducerea careia face parte si premierul rus Dmitri Medvedev.

Sanctiunile UE vizeaza, de asemenea, "entitati", inclusiv ruse, acuzate ca sustin "material sau financiar" actiuni care ameninta sau submineaza suveranitatea Ucrainei, insa lista finala urmeaza sa fie stabilita pana la sfarsitul lunii iulie.