Presedintele american si Samaras, care s-au intalnit in Biroul Oval joi dupa-amiaza, au recunoscut importanta reformelor de fond in Grecia, care este obiectul unui plan dur de asanare intr-o incercare de scadere a gradului de indatorare care a atins anul acesta 176 la suta din Produsul intern brut (PIB).

"Am incredere in premierul Samaras privind continuarea acestor reforme structurale", a afirmat Obama in fata jurnalistilor.

"Suntem de asemenea de acord asupra faptului ca in fata unor dificultati ca cele cu care se confrunta Grecia, nu putem considera ca austeritatea este o strategie", a adaugat el, in contextul in care PIB-ul grec a scazut cu un sfert in ultimii cinci ani sub efectul crizei.

"Este de asemenea important sa ne concentram asupra cresterii economice si crearii de locuri de munca, deoarece istoria a arstat ca statele in crestere si cu un grad ridicat de angajare (...) reusesc mai usor sa reduca datoria fata de state unde oamenii nu mai au speranta", a mai spus presedintele american.

"Vrem sa facem in asa fel incat grecii sa vada lumina de la capatul tunelului", a subliniat Obama, declarand ca i-a transmis oaspetelui sau sustinerea puternica a Statelor Unite "intr-un proces dificil".

Samaras, promi'and sa "faca tot ceea ce este necesar" pentru a reforma structurile tarii sale, a evocat de asemenea importanta "insistarii asupra cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, in special pentru tineri", in randul carora rata somajului depaseste 60 la suta, a amintit el.

"Traversam o perioada foarte dificila, sacrificiile acceptate de greci sunt enorme, dar nu vor fi zadarnice", a promis Samaras.