"Sa ne amintim ca, in urma cu trei-patru luni, toata lumea de la Washington era convinsa ca presedintele Vladimir Putin era un geniu, ca ne pacalise pe toti si ca reusise sa consolideze pozitia Rusiei", a declarat Barack Obama intr-un interviu acordat postului NPR.

"Am spus de atunci ca noi nu vrem razboi cu Rusia, dar ca vom aplica constant presiuni, impreuna cu patenerii nostri europeni, si ca, treptat, se va dovedi a fi o eroare strategica a Rusiei. Iar acum, dupa cum stiti, am impresia ca sunt unii care au inceput sa creada ca Putin nu a fost prea inteligent", a adaugat Barack Obama.

Economia Rusiei a intrat in recesiune dupa scaderea valorii Produsului Intern Brut in noiembrie, ca rezultat al sanctiunior impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana pe fondul crizei din Ucraina.

Standard&Poor's a anuntat saptamana trecuta ca ar putea reduce ratingul Rusiei la categoria "junk", nerecomandata investitorilor, in urmatoarele 90 de zile, pentru prima data in ultimii zece ani, in conditiile in care tara se confrunta cu cea mai grea situatie economica de la criza datoriilor din 1998 pana in prezent.

S&P a pus ratingul Rusiei sub supraveghere negativa si a anuntat ca exista cel putin 50% sanse ca ratingul Rusiei sa fie coborat la categoria "junk" in urmatoarele 90 de zile, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara S&P, scrie Bloomberg.

"Analizam evaluarea noastra in ceea ce priveste flexibilitatea monetara a Rusiei si impactul economiei din ce in ce mai slabe asupra sistemului financiar al Rusiei", conform comunicatului agentiei.

Scaderea pretului petrolului la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani si sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite pe fondul conflictului din Ucraina au contribuit la deteriorarea situatie economice din Rusia.

De altfel, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ca economia Rusiei risca sa intre intr-o recesiune grava, in lipsa unor actiuni mai hotarate ale guvernuluipotrivit agentiei ruse de presa Sputnik News.

Medvedev a afirmat ca situatia actuala este mai dificila decat cea din 2009, atunci cand Rusia "a iesit din recesiune alaturi de restul lumii, iar acum o serie de tari creeaza obstacole in calea cresterii economiei ruse".

Avertismentul S&P a venit pe fondul incercarilor bancii centrale si a guvernului de la Moscova de a evita declansarea unei crize bancare.

Banca centrala a Rusiei a cheltuit o cincime din rezervele internationale si a crescut dobanda cheie de sase ori, la 17% din luna martie, cand Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar tarile din Vest au adoptat sanctiuni impotriva Moscovei.

Marile companii exportatoare cu capital de stat rus, inclusiv gigantul petrolier Gazprom, au fost somate de guvern sa aduca, pana la 1 martie, detinerile nete in valuta la nivelul de la inceputul lunii octombrie.

Totodata, Rusia a salvat de la faliment banca de dimensiuni medii Trust, care a primit de la banca centrala 30 de miliarde de ruble (530 milioane dolari), in primul bailout acordat de institutie de la declansarea crizei ruble.

La inceputul lunii decembrie, ministrul adjunct al Economiei in guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat ca Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, in primele trei luni ale anului viitor.